Οι οθόνες αφής αυτοκινήτου είναι τα τελευταία χρόνια στον βασικό εξοπλισμό των νέων μοντέλων. Κάνουν ευκολότερη τη ζωή των οδηγών αλλά αποσπούν την προσοχή τους κατά τη διάρκεια της πορείας κάτι που αρχίζει να απασχολεί αρκετές έρευνες και να προβληματίζει τους ειδικούς της Οδικής Ασφάλειας.

Σε μία σχετική έρευνα που έγινε στη Γερμανία από το ερευνητικό Ινστιτούτο yougov και την πλατφόρμα πωλήσεων mobile.de.  προκύπτει ότι οι οδηγοί δεν έχουν προσαρμοστεί με τα νέα αυτά συστήματα σε σχέση με τα κλασικά κουμπιά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μία μεγάλη μερίδα οδηγών δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα συστήματα και δυσκολεύεται να τα χρησιμοποιεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

  • Το 37% των οδηγών προτιμούν τους διακόπτες και τα μπουτόν αντί για τις ψηφιακές οθόνες που φαίνεται να τους δυσκολεύουν.
  • Το 22% πιστεύουν ότι το ιδανικότερο είναι ένας συνδυασμός ανάμεσα στους κλασικούς διακόπτες και τις οθόνες αφής.
  • Ένα 16% των ερωτηθέντων προτιμά τον πλήρη έλεγχο των λειτουργιών μόνο από τις οθόνες αφής ενώ μόνο το 10% πιστεύει ότι είναι χρηστικές οι φωνητικές εντολές.

Προκύπτει γενικά ότι οι οδηγοί χρειάζονται διπλάσιο χρόνο στη ρύθμιση Ακόμη και των πιο απλών λειτουργιών όπως του κλιματισμού ή του ηχοσυστήματος με τις οθόνες αφής σε σχέση με τα απλά κουμπιά.

Το πιο δύσκολο από τα συστήματα προκύπτει ότι είναι αυτό της πλοήγησης με τους  ηλεκτρονικούς χάρτες

Τροχαία και οθόνες αφής

Σύμφωνα με τα στοιχεία η απόσπαση της προσοχής των οδηγών οδηγίες του 15% των τροχαίων ατυχημάτων Ενώ η έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση ευθύνεται επίσης για το 25% των θανατηφόρων τροχαίων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλα τα παραπάνω οφείλονται αποκλειστικά στις οθόνες αφής.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προτείνουν όλες οι λειτουργίες να πραγματοποιούνται τη στιγμή του που το αυτοκίνητο είναι ακινητοποιημένο ενώ το πιθανότερο είναι να οδηγηθούμε όχι πίσω στα κλασικά κουμπιά αλλά στον πήρε έλεγχο των λειτουργιών του οχήματος με φωνητικές εντολές.

Το μέλλον είναι εδώ και έχει τις ιδιαιτερότητές του

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις