Αυτισμός και έντερο: Πώς τα μικρόβια επηρεάζουν τον εγκέφαλο σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα
Πρωτοποριακή έρευνα αποκαλύπτει ότι το μικροβίωμα του εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στον αυτισμό.

Μια νέα, πρωτοποριακή έρευνα που δημοσιεύεται στο Nature Neuroscience αποκαλύπτει τη στενή σχέση ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού . Η μελέτη, που βασίστηκε σε χιλιάδες δεδομένα από ανθρώπους με αυτισμό, φέρνει στο φως εντυπωσιακά ευρήματα που ενισχύουν τη θεωρία της διασύνδεσης ανάμεσα στο έντερο και τον εγκέφαλο.
Το έντερο δεν είναι απλώς πεπτικό σύστημα
Μέχρι σήμερα, η επιστημονική κοινότητα δυσκολευόταν να αποσαφηνίσει τις βιολογικές ρίζες του αυτισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται από σύνθετα συμπτώματα που σχετίζονται με την επικοινωνία και τη συμπεριφορά. Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά πεπτικά προβλήματα όπως φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ή διάρροιες. Οι επιστήμονες εστιάζουν όλο και περισσότερο στον λεγόμενο «άξονα εντέρου-εγκεφάλου», ένα δίκτυο επικοινωνίας που φαίνεται να επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία μέσω του μικροβιώματος του εντέρου.
Όπως διαβάζουμε στο The Brighter Side News, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια προηγμένη υπολογιστική μεθοδολογία, που επέτρεψε την ανάλυση διαφορετικών δεδομένων για το μικροβίωμα, τη διατροφή, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γονιδιακή δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Μέσω αυτής της καινοτόμου προσέγγισης, κατάφεραν να εντοπίσουν συγκεκριμένα βακτήρια που διαφέρουν σταθερά ανάμεσα σε άτομα με αυτισμό και σε νευροτυπικά άτομα.
Η σημασία της υπολογιστικής μεθόδου
Αντί να βασιστούν σε μέσους όρους, οι επιστήμονες συνέκριναν κάθε άτομο με ένα άλλο ίδιου φύλου και ηλικίας. Με αυτό τον τρόπο, μείωσαν την πιθανότητα στατιστικής στρέβλωσης και ενίσχυσαν την αξιοπιστία των ευρημάτων τους.
Ανάμεσα στα βακτήρια που συνδέθηκαν έντονα με τον αυτισμό, ξεχώρισαν είδη από τις οικογένειες Prevotella, Bifidobacterium, Bacteroides και Desulfovibrio. Αυτά τα μικρόβια εμπλέκονται στον μεταβολισμό των αμινοξέων, των υδατανθράκων και των λιπαρών οξέων, επηρεάζοντας πιθανώς τη γονιδιακή έκφραση στον εγκέφαλο αλλά και τις φλεγμονώδεις διαδικασίες του οργανισμού. Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την ιδέα ότι η υγεία του εντέρου έχει άμεση επίδραση στη νευροαναπτυξιακή λειτουργία.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η σύγκριση με προηγούμενες μελέτες που είχαν εφαρμόσει μεταμόσχευση μικροβιώματος σε παιδιά με αυτισμό, δείχνοντας θετικά αποτελέσματα. Τα νέα ευρήματα έρχονται να ενισχύσουν εκείνες τις παλαιότερες παρατηρήσεις και να επιβεβαιώσουν ότι η μεταβολή της εντερικής χλωρίδας μπορεί να παίξει ρόλο στη βελτίωση ορισμένων συμπτωμάτων του αυτισμού.
Πέρα από τον αυτισμό: Νέες προοπτικές
Παρότι το αντικείμενο της μελέτης ήταν ο αυτισμός, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μεθοδολογία αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παθήσεις όπως η κατάθλιψη, το Πάρκινσον ή ακόμα και ο καρκίνος. Μελετώντας σε βάθος τη σχέση ανάμεσα στο έντερο και τον εγκέφαλο, η επιστήμη κάνει ένα ακόμα βήμα προς μια πιο προσωποποιημένη προσέγγιση στη φροντίδα των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και όχι μόνο.
