Brain gain: Στο τραπέζι η ενίσχυση κινήτρων - Εξπρές φοροαπαλλαγές για επαναπατρισμό εργαζομένων
Ο σχεδιασμός προβλέπει γρηγορότερη και ευκολότερη πιστοποίηση των δικαιούχων με προέγκριση των σχετικών αιτήσεων εντός ολίγων ημερών.

Την επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών για τη χορήγηση της φοροέκπτωσης για τους μισθωτούς και επαγγελματίες που επιστρέφουν στην Ελλάδα προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενώ διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει ευνοϊκότερο πλαίσιο για την εισαγωγή οικοσκευής με ατέλεια από οικογένειες που επαναπατρίζονται.
Παράλληλα υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς με ενίσχυση του ύψους και της διάρκειας της φοροέκπτωσης στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία η επιχειρηματική δραστηριότητα και για όσους μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει γρηγορότερη και ευκολότερη πιστοποίηση των δικαιούχων της φοροαπαλλαγής με προέγκριση των σχετικών αιτήσεων εντός ολίγων ημερών και ψηφιακή υποβολή των απαιτούμενων πιστοποιητικών και εγγράφων στις αρμόδιες υπηρεσίες για τον περιορισμό των χρονοβόρων διαδικασιών και της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας για τους φορολογούμενους.
Την ίδια ώρα εξετάζονται σενάρια για αλλαγές στο σημερινό καθεστώς των φοροκινήτρων όπως:
- Αύξηση του ποσοστού της απαλλαγής του εισοδήματος από το φόρο που σήμερα είναι 50% η εναλλακτικά επέκταση και σε άλλα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.
- Επιμήκυνση της διάρκειας της έκπτωσης πέραν της 7ετίας που ισχύει σήμερα.
- Σε ειδικές περιπτώσεις παροχή απαλλαγής και στις συζύγους και τέκνα των φυσικών πρόσωπα που επιστρέφουν.
Επισημαίνεται ότι ο νόμος που ισχύει από το 2020 προβλέπει ότι τα φυσικά πρόσωπα που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα μπορεί να απαλλαγούν από φόρο εισοδήματος για το 50% του εισοδήματος που αποκτούν στη χώρα από μισθωτή εργασία ή ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα για επτά φορολογικά έτη χωρίς δυνατότητα παράτασης ενώ εξαιρούνται από τεκμήρια διαβίωσης για κατοικία ή αυτοκίνητο.
Οι προϋποθέσεις
Ωστόσο για τη χορήγηση του φόρο-μπόνους θα πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
- Ο ενδιαφερόμενος να μην ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας τα πέντε από τα έξι προηγούμενα έτη.
- Να μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο η Ελλάδα έχει συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας.
- Να παρέχει υπηρεσίες σε ελληνική επιχείρηση ή σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής στην Ελλάδα, αποκλειστικά για την κάλυψη νέας θέσης εργασίας.
- Να δεσμευτεί ότι θα παραμείνει στη χώρα για τουλάχιστον δύο έτη.
- Το φυσικό πρόσωπο που έχει ενταχθεί στα κίνητρα εφόσον σε κάποιο φορολογικό έτος δεν πληροί την τρίτη και τέταρτη από τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις χάνει την έκπτωση από το οικείο φορολογικό έτος και εφεξής και φορολογείται για το σύνολο του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία ή επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτά στην Ελλάδα σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ΚΦΕ.
Η αίτηση συνοδεύεται από δικαιολογητικά, όπως σύμβαση εργασίας, έντυπα πρόσληψης, υπεύθυνες δηλώσεις και, όπου απαιτείται, έγγραφα δημοσιευμένα στο ΓΕΜΗ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της πρωτοβουλίας Brain Regain το 49% των Ελλήνων που επαναπατρίστηκαν ανέφεραν ως βασικό κίνητρο τα φορολογικά οφέλη και τα κίνητρα που προσέφεραν οι επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονται πλέον στην Ελλάδα.
Όμως η έρευνα καταγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι επέστρεψαν στην Ελλάδα, με το 57% να δηλώνει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών, το 56% η ανεπαρκής ενημέρωση από κρατικούς φορείς, το 38% ανέφερε δυσκολία στην εύρεση στέγης και το 51% δήλωσε ότι ήρθε αντιμέτωπο με τη γραφειοκρατία.