«Caller ID Spoofing»: Αυτές είναι οι οδηγίες προστασίας από τη νέα τηλεφωνική απάτη
Άμεση αντίδραση της ΕΕΤΤ για τις κλήσεις απάτης από το εξωτερικό.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), σε συνεργασία με την Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ζητά από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους την άμεση φραγή εισερχόμενων κλήσεων από το εξωτερικό που χρησιμοποιούν τη μέθοδο εξαπάτησης «Caller ID Spoofing».
Προειδοποίηση προς τους καταναλωτές για κλήσεις «Caller ID Spoofing»
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος απάτης αφορά στην «απόκρυψη/παραπλάνηση αριθμού του καλούντος» αφού ο καλών εμφανίζεται με ψεύτικο αριθμό στην οθόνη του καλούμενου.
Η ΕΕΤΤ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην παρέχουν ποτέ προσωπικά τους στοιχεία όταν λαμβάνουν ύποπτες κλήσεις.

Εφαρμογή φραγής από τους παρόχους
Η πλειονότητα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έχει ήδη ανταποκριθεί στη σύσταση της ΕΕΤΤ και εφαρμόζει σχετική φραγή στις εισερχόμενες κλήσεις από το εξωτερικό που ενδέχεται να είναι απατηλές.
Αύξηση αναφορών για κακόβουλες κλήσεις
Η ενέργεια αυτή της ΕΕΤΤ έρχεται ως απάντηση σε πληθώρα αναφορών που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα από συνδρομητές και παρόχους σχετικά με κακόβουλες τηλεφωνικές κλήσεις.
Τρόπος δράσης της μεθόδου «Caller ID Spoofing»
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν προηγμένα τεχνολογικά μέσα («Caller ID Spoofing») για να πραγματοποιούν κλήσεις στις οποίες εμφανίζονται ψευδώς ως:
- Γνωστοί αριθμοί τραπεζικών οργανισμών.
- Αριθμοί κυβερνητικών φορέων.
- Άγνωστοι αλλά αληθοφανείς αριθμοί.
Σκοπός της απάτης
Σκοπός της μεθόδου είναι η εξαπάτηση των καταναλωτών. Άγνωστα τρίτα πρόσωπα, χωρίς καμία σχέση με τον εμφανιζόμενο αριθμό, υποδύονται υπαλλήλους οργανισμών ή εταιρειών και προσπαθούν να αποσπάσουν ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία για την εκτέλεση παράνομων συναλλαγών.

Συστάσεις της ΕΕΤΤ προς τους καταναλωτές
Η ΕΕΤΤ συνιστά στους καταναλωτές να είναι σε εγρήγορση όταν λαμβάνουν κλήσεις από:
- Αριθμούς που αποδίδονται σε οργανισμούς.
- Αριθμούς που δεν αναγνωρίζουν.
- Αριθμούς που τους φαίνονται ύποπτοι.
Ειδικότερα, η ΕΕΤΤ συμβουλεύει τους καταναλωτές:
- Να διακόπτουν άμεσα την κλήση και να καλούν τον οργανισμό από τον οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται η κλήση για να την επιβεβαιώσουν.
- Να μην δίνουν ποτέ και σε κανέναν ευαίσθητα προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία (π.χ. username, κωδικούς χρήσης, αριθμούς καρτών, PIN, OTPs κ.λπ.), καθώς οι γνήσιοι οργανισμοί δεν θα ζητήσουν ποτέ τέτοια στοιχεία τηλεφωνικά.
- Να προβαίνουν άμεσα σε αναφορά/καταγγελία της κλήσης απάτης στην αστυνομία.
- Να ενημερώνουν το συγγενικό και φιλικό τους περιβάλλον όταν υποψιάζονται ότι έχουν δεχθεί κλήση απάτης και να το κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.
Συνεχής δράση της ΕΕΤΤ
Η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για την προστασία των καταναλωτών, θα συνεχίσει να εξετάζει τη λήψη και νέων μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των κακόβουλων κλήσεων απάτης, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία για το παγκόσμιο φαινόμενο του «Caller ID Spoofing».