ChatGPT: Επιτυχείς οι πρώτες προσομοιώσεις πιλοταρίσματος διαστημοπλοίου
Το ChatGPT κατάφερε να πιλοτάρει διαστημόπλοιο σε προσομοίωση και εντυπωσίασε με την απόδοσή του.

Σε μελέτη που θα δημοσιευτεί στο Journal of Advances in Space Research αναφέρεται ότι συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να πιλοτάρουν διαστημικά σκάφη το ίδιο καλά με ανθρώπους. Οι επιστήμονες ήθελαν να αξιολογήσουν αν ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο, όπως το ChatGPT μπορεί να ελέγξει αυτόνομα ένα σκάφος σε διάστημα όπου η ανθρώπινη καθοδήγηση θα είναι αδύνατη λόγω καθυστέρησης στην επικοινωνία. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι ίσως βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εποχής στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Πώς λειτουργεί η εξομοίωση με ChatGPT
Όπως διαβάζουμε στο Live Science, το prompt που δόθηκε στο ChatGPT ξεκινούσε ως εξής: «Ενεργείς ως αυτόνομος χειριστής ενός διαστημικού σκάφους». Η αποστολή απαιτούσε τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο χωρίς εξωτερική βοήθεια. Το ChatGPT ανταποκρίθηκε εκπληκτικά καλά, αν και δεν είχε δημιουργηθεί για τέτοιο σκοπό. Οι προγραμματιστές το εξόπλισαν με συγκεκριμένες οδηγίες και το σύστημα κατάφερε να κατανοήσει τη θέση του σκάφους, τον στόχο και να προτείνει αποτελεσματικές λύσεις για πλοήγηση και ελιγμούς.
Οι ερευνητές εδώ και χρόνια προσπαθούν να αναπτύξουν αυτόνομα συστήματα πλοήγησης για δορυφόρους και αποστολές εξερεύνησης σε μεγάλες αποστάσεις. Στο μέλλον, ο αριθμός των δορυφόρων θα είναι τόσο μεγάλος που η διαχείρισή τους από ανθρώπους θα είναι αδύνατη. Επιπλέον, οι αποστολές σε μακρινά σημεία του ηλιακού συστήματος δεν μπορούν να ελεγχθούν σε πραγματικό χρόνο λόγω της καθυστέρησης του φωτός. Γι’ αυτό και η λύση βρίσκεται στη δημιουργία μηχανών που λαμβάνουν αποφάσεις χωρίς παρέμβαση.
Γιατί οι συμβατικές μέθοδοι δεν επαρκούν πια
Για να ενισχύσουν την καινοτομία, επιστήμονες δημιούργησαν το Kerbal Space Program Differential Game Challenge, μια προσομοίωση βασισμένη σε γνωστό video game. Εκεί, οι συμμετέχοντες μπορούν να δοκιμάσουν αυτόνομα συστήματα σε σενάρια όπως καταδιώξεις δορυφόρων ή αποφυγή εντοπισμού. Στόχος του διαγωνισμού είναι να ελεγχθούν πιθανά σενάρια επίλυσης προβλημάτων σε ρεαλιστικές συνθήκες. Η πρόκληση όμως είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για συνεχή επανεκπαίδευση, όπως απαιτούν τα παραδοσιακά μοντέλα μηχανικής μάθησης.
Σε αυτό το σημείο υπερτερεί το ChatGPT. Ως μεγάλο γλωσσικό μοντέλο έχει ήδη «εκπαιδευτεί» σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και μπορεί με ελάχιστη προσαρμογή να ανταποκριθεί σε νέα σενάρια. Οι ερευνητές περιέγραψαν τη θέση και τον στόχο του σκάφους με λέξεις και στη συνέχεια ζήτησαν από το μοντέλο να προτείνει λύσεις. Οι απαντήσεις μεταφράστηκαν αυτόματα σε κώδικα πλοήγησης μέσω ειδικής διεπαφής, που ανέπτυξε η ομάδα.
Με λίγες μόνο οδηγίες και χωρίς επανεκπαίδευση, το ChatGPT κατάφερε να φτάσει στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από ένα μοντέλο βασισμένο σε αριθμητικές εξισώσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτό συνέβη πριν κυκλοφορήσει η πιο πρόσφατη έκδοση του μοντέλου, το ChatGPT-4, κάτι που δείχνει ότι η απόδοση ενδέχεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον.
Τα όρια και οι προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης στο διάστημα
Φυσικά, υπάρχουν ακόμη σημαντικά ζητήματα προς επίλυση. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των γλωσσικών μοντέλων είναι οι «παραισθήσεις» – δηλαδή οι απαντήσεις που δεν έχουν λογική ή βάση στην πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον όπως το διάστημα, τέτοιου είδους σφάλματα θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά. Παρ' όλα αυτά, τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι τέτοιου τύπου τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά και με πραγματικές εφαρμογές.
Αν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτούς τους ρυθμούς, δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε διαστημικά σκάφη να ταξιδεύουν αυτόνομα, με το ChatGPT ή κάποιο άλλο μοντέλο στο «τιμόνι». Πρόκειται για ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της αυτόνομης εξερεύνησης, που φέρνει πιο κοντά ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι απαραίτητη στην κατάκτηση του διαστήματος.

