ΕΡΤ – Καλλιτέχνες, Δημιουργοί: Με απόφαση της διοίκησης, σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΡΤ, στηρίζονται οι Έλληνες καλλιτέχνες, που αδυνατούν να εργαστούν λόγω κορονοϊού, με 4,3 εκατ. ευρώ.
Αυτή είναι η είδηση, όπως παρουσιάζεται από τα περισσότερα ΜΜΕ. Ποια είναι, όμως, η μετάφραση;

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών τα οποία παρακρατούσε η ΕΡΤ και την υποχρέωση του 1,5% στον κινηματογράφο, όμως κανένας λόγος δεν γίνεται για νέες παραγωγές, για μυθοπλασία, για στήριξη των ανεξάρτητων παραγωγών και των δημιουργών με νέο πρόγραμμα.

(EUROKINISSI)

Εν ολίγοις η ΕΡΤ αποδεσμεύει χρωστούμενα από τα τελευταία τρία χρόνια σε τραγουδοποιούς, ερμηνευτές, ηθοποιούς, σεναριογράφους, κινηματογραφιστές, και καταβάλλει στους δημιουργούς τα οφειλόμενα «πνευματικά δικαιώματα», τα οποία εμφανίζει ως «στήριξη στους ανθρώπους του Πολιτισμού». Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζει την υποχρέωση από τον νόμο καταβολής του 1,5% του τζίρου της για τη χρηματοδότηση του ελληνικού κινηματογράφου.

(EUROKINISSI)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ:

* Για το ελληνικό τραγούδι: στην «ΕΥΕΔ» και την «Αυτοδιαχείριση» θα καταβληθεί συνολικά το ποσό των 1.050.000 ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν 450.000 ευρώ για τα έτη 2017-2018. Για το 2019 εγκρίθηκαν 400.000 ευρώ, ενώ 200.000 ευρώ θα καταβληθούν για το πρώτο εξάμηνο του 2020. Προϋπόθεση είναι οι Οργανισμοί να συμφωνήσουν μεταξύ τους και να καταθέσουν στην ΕΡΤ σχετική τεκμηρίωση για τα δικαιώματα των τραγουδιών που έχουν ήδη μεταδοθεί από τις δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

* Επίσης για συγγενικά δικαιώματα στην GEA για τη μετάδοση έργων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς καταβλήθηκαν 30.000 και τον Ιούλιο θα επισπευθεί η καταβολή αμοιβής για τη χρήση έργων από την τηλεόραση για το πρώτο εξάμηνο του 2020.

* Πρόκειται σύντομα να αποδεσμευθούν:

* 100.000 ευρώ για τον φορέα συλλογικής διαχείρισης «Διόνυσος» (ηθοποιοί) για το α’ τρίμηνο του 2020,

* 124.500 ευρώ στην «Αθηνά» και τον «Ισοκράτη» για τη στήριξη τους δημιουργούς οπτικοακουστικών έργων και

* 89.000 ευρώ σε δημιουργούς που δεν ανήκουν στους παραπάνω φορείς.

* 714.000 ευρώ για την παραγωγή 12 ταινιών μεγάλου μήκους, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του 1,5%

* Ως το τέλος του 2020 θα χρηματοδοτηθούν 33 ταινίες που είχαν εγκριθεί το προηγούμενο διάστημα με 2,2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις