Εν καιρώ πανδημίας ακόμη και τα βιβλία μπαίνουν σε «καραντίνα». Συγκεκριμένα, στη Φλωρεντία τα μέλη της Εθνικής Βιβλιοθήκης σπεύδουν να επιστρέψουν τα βιβλία που είχαν δανειστεί πριν την καραντίνα. Αυτά φυλάσσονται πλέον σε ειδικούς χώρους.

Η απολύμανση των βιβλίων όμως δεν είναι εύκολη, καθώς το χαρτί είναι ευαίσθητο υλικό και δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με απορρυπαντικά. «Όλα τα υλικά και οι τόμοι που έχουν χρησιμοποιηθεί από επισκέπτες, αποθηκεύονται σε ειδικούς χώρους, όπως αυτός εδώ, για λόγους ασφαλείας και χωρίζονται σε κουτιά ανάλογα με την ημερομηνία επιστροφής. Παραμένουν στα κουτιά για 7 μέρες», εξηγεί στο Euronews η αναπληρώτρια διευθύντρια Άνα Λουκαρέλι.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που η βιβλιοθήκη έμεινε κλειστή για τόσο μεγάλο διάστημα. Δεν χρειάστηκε να γίνει αυτό ούτε κατά την καταστροφική υπερχείλιση του ποταμού Άρνου. «Πίσω απ’ αυτή την πόρτα, το αναγνωστήριο παραμένει κλειστό. Η τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν το 1966 με τις μεγάλες πλημμύρες. Τότε είχε χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση βιβλίων που διασώθηκαν από το νερό και τη λάσπη», μεταδίδει το Euronews.

«Το 1966, η τραγωδία εξελίχθηκε σε μια μεγάλη ευκαιρία. Για πρώτη φορά πολλοί άνθρωποι, όχι μόνο Ιταλοί αλλά και ξένοι, και πολλοί νέοι άνθρωποι, για πρώτη φορά άφησαν τα σπίτια τους και ταξίδεψαν μεγάλες αποστάσεις για να έρθουν εδώ και να διασώσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά», λέει η Άνα Λουκαρέλι.

Λίγα λόγια για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας

Η Λαυρεντιανή βιβλιοθήκη ή Λορεντζιάνα, είναι μία από τις σπουδαιότερες βιβλιοθήκες της Ευρώπης. Βρίσκεται στη Φλωρεντία και περιλαμβάνει περισσότερα από 4.500 πολύτιμα χειρόγραφα και 4.500 τόμους βιβλία που πρωτοτυπώθηκαν. Ιδρύθηκε από τον Κοσμά των Μεδίκων και πλουτίστηκε από τον εγγονό του Λαυρέντιο (Λορέντζο) εκ του οποίου και έλαβε το όνομα. Η Λαυρεντιανή βιβλιοθήκη αποτελεί ιδιαίτερη πτέρυγα της Βασιλικής του Αγίου Λαυρεντίου της Φλωρεντίας που οικοδομήθηκε υπό την αιγίδα του Πάπα Κλημέντιου Ζ΄ με αρχιτέκτονα τον Μιχαήλ Άγγελο και ολοκληρώθηκε το 1534. Στη συνέχεια έγιναν νέες προσθήκες στο κτίριο όπου και άνοιξε τις πύλες του, από τον Δούκα της Τοσκάνης Κόσιμο Α΄, το 1571. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονήματα του Μιχαήλ Άγγελου.

Το αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης

Η Βιβλιοθήκη, της οποίας το αναγνωστήριο έχει μήκος περίπου 46 μ. και πλάτος 10,5 μ., περιλαμβάνει σπουδαίους θησαυρούς της ελληνικής και λατινικής φιλολογίας. Μεταξύ των πολύτιμων χειρογράφων της βρίσκεται και το αρχαιότερο αντίτυπο των «Πανδεκτών», αντίγραφο του «Δεκαήμερου» του Βοκκάκιου, ο «Δάφνης και Χλόη» του Λόγγου, καθώς και πολλοί κώδικες.
Επίσης στη συλλογή της περιλαμβάνει σπουδαίες συλλογές μικρογραφιών καθώς και ένα από τα δάκτυλα του Γαλιλαίου σε ειδική λειψανοθήκη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις