Κανονικά, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, θα είχαν και φέτος την ευκαιρία να απολαύσουν τις υπαίθριες, δωρεάν, παραστάσεις – και μάλιστα στην 30η χρονιά της διοργάνωσης – του πρωτότυπου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ, όπερας, οπερέτας, μπαλέτου, συναυλιών κλασικής αλλά και σύγχρονης μουσικής στο κέντρο της Βιέννης, στην τεράστια πλατεία του Δημαρχείου της.
Όμως, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, και ειδικότερα στον χώρο του Πολιτισμού, η προηγούμενη κανονικότητα έχει ανατραπεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, και έτσι αυτό το μοναδικό στο είδος του στον κόσμο Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί αυτή τη χρονιά, από το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 και μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2020, κάτω από ειδικές συνθήκες και περιορισμούς.

Το Φεστιβάλ, που πριν από 14 χρόνια, λόγω του «Έτους Μότσαρτ» και με τη δική του συνεργασία, είχε βρει μιμητές σε Πράγα, Βερολίνο και Τόκιο, πραγματοποιείται από την ίδρυση του, το 1991, στην πλατεία μπροστά στο επιβλητικό, γοτθικού ρυθμού, δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας, το μεγαλύτερο δημαρχείο στην Ευρώπη. Η Πλατεία του Δημαρχείου μετατρέπονταν σε θερινό κινηματογράφο, με σχεδόν 6.000 θέσεις και ελεύθερη είσοδο, που πλαισιώνονταν από δεκάδες ταβέρνες – μεταξύ των οποίων και μία ελληνική – μπιραρίες και καφενεία, που προσέφεραν 20 διαφορετικά είδη κουζίνας και γεύσεις από όλο τον κόσμο.

Το πρωτότυπο Φεστιβάλ της Βιέννης, συγκέντρωνε κάθε χρόνο, στους δύο μήνες διάρκειάς του, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες-θεατές, τόσο τους φιλόμουσους Βιεννέζους όσο και τους τουρίστες που κατακλύζουν κάθε χρόνο την αυστριακή πρωτεύουσα, με το απόλυτο «ρεκόρ» να έχει σημειωθεί πέρυσι, όταν είχε συγκεντρώσει 950.000 επισκέπτες. Αλλά φέτος τα πάντα είναι διαφορετικά και λόγω των αλλαγμένων συνθηκών πλαισίου για τις εκδηλώσεις, το Φεστιβάλ 2020 ξεκινά μια καινοτόμο ιδέα που, παρά τη συμμόρφωση με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας, επιτρέπει χαλαρή και διασκεδαστική απόλαυση του πολιτισμού και της γαστρονομίας στο ύπαιθρο.

Αντί των κανονικά 6.000 θέσεων για τους θεατές, αυτές περιορίζονται πλέον σε μόνον 500 που θα είναι κατανεμημένες σε πλαισιωμένα «θεωρεία» των δύο ή τεσσάρων ατόμων, ενώ σε επίσης 500 περιορίζονται και οι θέσεις στις διάφορες ταβέρνες, των οποίων ο χώρος διαχωρίζεται, για πρώτη φορά, από εκείνον του Φεστιβάλ, ενώ θα υπάρχουν διαφορετικές είσοδοι και έξοδοι. «Η Βιέννη προσφέρει στους ανθρώπους, ακόμη και σε ιδιάζουσες εποχές, μία ασφαλή απόλαυση πολιτισμού αλλά και γαστρονομίας», τονίζει με την ευκαιρία της αυριανής έναρξης του Φεστιβάλ, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ.

Η έναρξη το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιουλίου 2020 θα γίνει με την προβολή – σε μία νέα σκηνοθεσία του γνωστού Κρίστοφ Βαλτς – της ξακουστής όπερας «Φιντέλιο» του Λούντβιγκ βαν Μπετόβεν, στου οποίου την φετινή 250η επέτειο των γενεθλίων είναι αφιερωμένο το φετινό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ στην πλατεία του βιεννέζικου δημαρχείου. Στις 65 ημέρες διάρκειας του θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, δεκάδες παραγωγές κινηματογραφημένων μεγάλων παραστάσεων από φημισμένα λυρικά θέατρα και αίθουσες συναυλιών του κόσμου, που, με την πλέον σύγχρονη τεχνική εικόνας και ήχου, θα προβάλλονται στη γιγαντοοθόνη, επιφάνειας 300 τετραγωνικών μέτρων, στην πρόσοψη του δημαρχείου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις