Στη Λάρισα βρίσκεται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδoς (Associazione culturale Greca degli amici di musica di Ennio Morricone) και έχει μάλιστα και τη «βούλα» του Πρωτοδικείου. Απαριθμεί πάνω από 3220 μέλη σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία. «Χάσαμε τον τελευταίο συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής… Είναι μεγάλη η απώλεια!» δηλώνει στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ ο ιδρυτής και πρόεδρος του συλλόγου κ. Κώστας Παπακώστας.

Ο σύλλογος ξεκίνησε το 2010, είναι ο μοναδικός πολιτιστικός σύλλογος φίλων της μουσικής του εκλιπόντος συνθέτη παγκοσμίως, με πλούσιες δράσεις και προβολές ταινιών σε πολιτιστικούς και αρχαιολογικούς χώρες, και ιδιαιτέρως με εικαστικές παρεμβάσεις. Μία από αυτές είναι και η τεράστια προσωπογραφία του Μορικόνε σε τοίχο που έφτιαξαν οι Αστέριος Λάσκαρης, Χρήστος Λάσκαρης και Δήμητρα Καλογερού και έγινε viral σε όλον τον πλανήτη, ως η μοναδική παγκοσμίως τοιχογραφία σε δημόσιο χώρο με το πρόσωπο του καλλιτέχνη, όπως τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Παπακώστας.

Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Συλλόγου Φίλων Ennio Morricone, Βαλεντίνα Μαργαριτοπούλου, εξέφρασε τη θλίψη της για την απώλεια του μεγάλου δημιουργού, αλλά και την πεποίθησή της ότι θα συνεχίσει να ζει πάντα μέσα από το έργο του. Ο σύλλογος διοργανώνει έκθεση αφίσας με τίτλο «Ennio Posterised» με πολύ σπάνιες αφίσες από τις ταινίες που επένδυσε μουσικά ο δημιουργός. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 16 Ιουλίου 2020 στην Πλατεία Ταχυδρομείου στη Λάρισα.

Ποιος ήταν ο Ένιο Μορικόνε

Ο σπουδαίος συνθέτης και θρύλος της κινηματογραφικής μουσικής πέθανε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, σε ηλικία 91 ετών. «Έντυσε» με τη μουσική του μερικά από τα πλέον εμβληματικά έργα της έβδομης τέχνης. Έχει γράψει αριστουργήματα για περισσότερες από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Ο Μορικόνε γεννήθηκε στη Ρώμη και από το 1946 έχει συνθέσει περισσότερα από 100 κλασσικά κομμάτια. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, υπηρέτησε ως επιτυχημένος ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA. Ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πωλ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα. Όμως, ο Μορικόνε έγινε παγκοσμίως γνωστός συνθέτοντας μουσική (την περίοδο 1960-75) για ιταλικά γουέστερν από σκηνοθέτες όπως ο Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι, όπως η Τριλογία των δολαρίων (Για Μια Χούφτα Δολάρια, Μονομαχία Στο Ελ Πάσο και Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος).

Από το τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Μορικόνε διακρίθηκε στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας μουσική για Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Κάρπεντερ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Μάικ Νίκολς και Όλιβερ Στόουν. Συνέθεσε μουσική για αρκετές ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ, όπως τα Days of Heaven, The Mission, Οι Αδιάφθοροι, Cinema Paradiso και Bugsy. Συνεργάστηκε επίσης με τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε. Στον 21ο αιώνα, η μουσική του Μορικόνε ξαναχρησιμοποιήθηκε στην τηλεόραση και σε ταινίες όπως αυτές του Κουέντιν Ταραντίνο: Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Άδωξοι Μπάσταρδη (2009) και Django: Ο Τιμωρός (2012).

Το 2007, ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Παρέλαβε το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας Μισητοί 8. Επίσης, έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

Ο Ένιο Μορικόνε παραλαμβάνει το τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του (79η Απονομή, 2007)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις