Κανσάι Γιαμαμότο «Εγκατέλειψε αυτόν τον κόσμο ειρηνικά, περιστοιχισμένος από τους αγαπημένους του», ανακοίνωσε στο Instagram η ηθοποιός Μιράι Γιαμαμότο.


«Στα μάτια μου, ο πατέρας μου δεν ήταν απλώς το αεικίνητο πνεύμα που γνώριζε ο κόσμος, αλλά κάποιος που ήταν πάντα συμπονετικός, καλόκαρδος και τρυφερός».

Ο Γιαμαμότο ήταν γνωστός για τις τολμηρές δημιουργίες του με τα πολύχρωμα μοτίβα και τα έντονα χρώματα.

Διακρίθηκε χάρις στις διεθνείς επιδείξεις μόδας του, από την περίοδο του 1970 και έπειτα και γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση μετά την συνεργασία του με τον Μπάουι με τις δημιουργίες κοστουμιών για τον φανταστικό χαρακτήρα του, τον Ζίγκι Στάρνταστ. Οι δημιουργίες του Γιαμαμότο συχνά ενσωμάτωναν στοιχεία από τον ιαπωνικό πολιτισμό.

Ποιος ήταν ο Κανσάι Γιαμαμότο

Ο Γιαμαμότο γεννήθηκε το 1944 στο Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τη wikipedia ξεκίνησε ως πολιτικός μηχανικός και έμαθε αγγλικά στο Πανεπιστήμιο Nippon μέχρι να εγκαταλείψει τις σπουδές του το 1965 για να επικεντρωθεί στη μόδα. Μαθήτευσε στα ατελιέ των σχεδιαστών Junko Koshino και Hisashi Hosono ενώ σπούδαζε . Του απονεμήθηκε το βραβείο Soen από το Bunka Fashion College το 1967.

Το 1999, αυτός και ο Junko Koshino δημιούργησαν μια σύγχρονη έκδοση του κιμονό, αναβιώνοντας το ενδιαφέρον για αυτόν τον κλασικό τρόπο ένδυσης. Είναι επίσης γνωστός για τα πρωτοποριακά του σχέδια κιμονό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που φορούσε ο Bowie. Το 1999 οργάνωσε ένα πρόγραμμα μόδας υπό την αιγίδα της Επιτροπής Μικτής Πολιτιστικής Συνεργασίας Ινδίας-Ιαπωνίας.

Το 2008, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Έντο-Τόκιο μία έκθεση με την ονομασία “Passionate Exhibit: The Energy Principle of Kansai”). Το 2009, μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του έργου Yamamoto πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας.

Ο Yamamoto επίσης σχεδίασε το τρένο Skyliner, που παρουσιάστηκε το 2010, που συνδέει το αεροδρόμιο Narita της Ιαπωνίας με το κέντρο του Τόκιο.

Τον Ιούλιο του 2013, επέστρεψε στη βιομηχανία της μόδας με μια παράσταση στο 19ο Φεστιβάλ μάσκας της Νέας Βρετανίας στο Κοκόπο της Παπούα Νέα Γουινέα. Την ίδια χρονιά διοργάνωσε μια επίδειξη μόδας μικρότερης κλίμακας στο Τόκιο. Το 2018 οι Yamamoto και Louis Vuitton συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν κλασική ιαπωνική τέχνη και μοτίβα με εκτυπώσεις εμπνευσμένες από την Kabuki για τη συλλογή LV’s Resort 2018