Ο δεκαπενταύγουστος θεωρείται το «Πάσχα του καλοκαιριού», η έμπνευση, η δέηση, η ελπίδα, η κατάνυξη και η χαρά διαχέονται σε πλήθος πιστών χριστιανών που συρρέουν σε κάθε εκκλησία της Παναγίας και πανηγυρίζουν, διότι η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι πένθιμο γεγονός για τον λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν» και με την Κοίμησή της προπορεύτηκε στη δόξα που μας περιμένει.

Ωστόσο, φέτος η μεγαλύτερη Θεομητορική γιορτή του ορθοδόξου εορτολογίου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει ορίσει η πανδημία. Για την ακρίβεια, υπό την απειλή των αυξανόμενων κρουσμάτων, εκκλησίες και δημοτικές αρχές έχουν μεριμνήσει για την ομαλή διεξαγωγή των λειτουργιών ακολουθώντας πιστά όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, ενώ οι περισσότεροι παραδοσιακοί εορτασμοί έχουν ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας.

Πάρος

Τον φετινό Δεκαπενταύγουστο δεν θα συνοδεύσουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις και χοροί που συνήθιζαν να λαμβάνουν χώρα στην Παροικιά και τη Νάουσα. «Φέτος δε θα υπάρξουν ούτε βεγγαλικά, ούτε μουσικές. . . Στην Παροικιά οι πιστοί συγκεντρώνονται στον παλαιοχριστιανικό ναό της Εκατονταπυλιανής και προσκυνούν την εικόνα του 17ου αιώνα. Φέτος οι λειτουργίες θα υλοποιηθούν με τους πιστούς να τηρούν όλα τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης του ιού. Επίσης, φέτος δεν θα γίνει η λιτανεία της εικόνας, ενώ στη μεταφορά του επιταφίου θα συμμετέχουν μόνο οι ιερείς με τους υπόλοιπους πιστούς να παραμένουν στις θέσεις τους εντός των ορίων της εκκλησίας.

Κεφαλονιά
Ο Δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά. Η παράδοση θέλει τα φιδάκια, που εμφανίζονται κάθε χρόνο την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου στην Παναγιά Φιδούσα, στο Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς, να φέρνουν τύχη στο νησί, αλλά και σε όσους δε διστάσουν να τα αγγίξουν. Φέτος όμως , στο έθιμο με τα φιδάκια δεν θα μπορούν φέτος να συμμετάσχουν οι προσκυνητές, καθώς δε θα μπορούν να τα ακουμπήσουν παρά μόνο να τα δουν μέσα σε βαζάκια.
Επίσης, η λιτανεία της εικόνας ούτε κι εδώ θα συμβεί, ενώ οι αρτοκλασίες θα μοιράζονται στον κόσμο με σακουλάκια.

Πάτμος
Στο νησί της Αποκάλυψης η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική. Το έθιμο της περιφοράς του επιταφίου της Παναγίας έχει βυζαντινές καταβολές. Οι μοναχοί από το ιστορικό μοναστήρι περιφέρουν τον επιτάφιο στα σοκάκια του νησιού και οι πιστοί ακολουθούν την πομπή. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως θα κινηθούν οι εκδηλώσεις θρησκευτικής λατρείας και στην Πάτμο με τις ακολουθίες να πραγματοποιούνται εντός των ναών πάντα λαμβάνοντας υπόψη τα περιοριστικά μέτρα.
Το πρωί της 14ης Αυγούστου προβλέπεται περιφορά του επιταφίου και το βράδυ ολονυχτία στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Διασώζουσας.

Ικαρία
Τα πανηγύρια της Ικαρίας είναι ξακουστά σε όλη την αλλά οι Ικαριώτες δεν θα χορέψουν το φετινό τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου στα περίφημα πανηγύρια του νησιού ακολουθώντας αυστηρά τα μέτρα για την απαγόρευση των πανηγυριών εν γένει. Αναλυτικότερα, κανένας σύλλογος φέτος δεν θα διοργανώσει πανηγύρια πουθενά στο νησί, ενώ το φεστιβάλ Ικαρίας δε θα φιλοξενήσει φέτος καμία εκδήλωση.

«Κάθε χρόνο γίνονταν 20 πανηγύρια ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου» τονίζει ο αντιδήμαρχος του νησιού Νίκος Καλαμάρας στην Καθημερινή, ενώ συνεχίζει υπογραμμίζοντας τη σημασία των πανηγυριών για την τοπική οικονομία:«Ευτυχώς ο κόσμος είναι συνειδητοποιημένος και αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα. Υπάρχει χρόνος να διασκεδάσουμε τα επόμενα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του νησιού.

Τήνος
Αλλαγές έφερε η πανδημία και στον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου στην Τήνο.Στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, τη γνωστή σε όλους Παναγία της Τήνου, όπου κάθε χρόνο τον Αύγουστο συρρέουν χιλιάδες πιστοί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί κανονικά ο εορτασμός, ο εσπερινός και οι παρακλήσεις, αλλά δε θα γίνει λιτανεία. Ταυτόχρονα, θα είναι υποχρεωτική η μάσκα, ενώ θα τηρούνται οι αποστάσεις και ο περιορισμός των πιστών που θα βρίσκονται εντός του ναού.