Μυκήνες φωτιά: Η πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο τέθηκε υπό έλεγχο αργά το βράδυ της Κυριακής και ενώ, εν τω μεταξύ είχε γίνει βασικό Θέμα ειδήσης σε πολλά μεγάλα ξένα δίκτυα εκτός από την Ελλάδα!

Ο τάφος του Αγαμέμνονα και ο ευρύτερος αρχαιολογικός χώρος είναι ένας παγκόσμιος θησαυρός 3.500 ετών. Όταν καίγεται δεν μπορεί να περνάει στα ψιλά. Ούτε βέβαια είναι αγροτοδασική έκταση όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο προκαλώντας αντιδράσεις στα social media.

Η ανάρτηση του αθηναϊκού πρακτορείου στο Twitter προκάλεσε αντιδράσεις καθώς περιγράφει πώς αγροτοδασική έκταση τον περίβολο του τάφου του Αγαμέμνονα που κάηκε όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στη φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση.

Στην περιοχή παραμένουν για όλο το βράδυ σημαντικές δυνάμεις με 56 πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα, επιχειρώντας την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και για να αποτρέψουν ενδεχόμενες αναζωπυρώσεις.

Το χρονικό

Εν τω μεταξύ ενισχύθηκαν από  το μεσημέρι της Κυριακής οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην περιοχή των Μυκηνών, καθώς η φωτιά που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, προσέγγισε και τον αρχαιολογικό χώρο. Όπως δήλωσε, ο διοικητής των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Θανάσης Κολυβήρας, «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου και έκαψε ξερά χόρτα, χωρίς να απειλήσει το Μουσείο». Πενήντα έξι πυροσβέστες, με δύο πεζοπόρα τμήματα και 17 οχήματα επιχειρούν πλέον στην περιοχή, ενώ από αέρος 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα πραγματοποιούν εκ περιτροπής ρίψεις νερού.

Μυκήνες φωτιά: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Μυκήνες φωτιά: Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Gepostet von Flash.gr Life am Sonntag, 30. August 2020

Εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος

 Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την πυρκαγιά με αποτέλεσμα να περάσει μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος εκκενώθηκε νωρίτερα για προληπτικούς λόγους. Η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στον τάφο του Αγαμέμονα.  Στη συνέχεια, έφτασαν ενισχύσεις και από Ναύπλιο, Άργος και Κόρινθο. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες καταφθάνουν δυνάμεις από ολόκληρη την Πελοπόννησο

Σχετικά με τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή των Μυκηνών εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Πολιτισμού. Οπως αναφέρεται οι φλόγες μπήκαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο χωρίς ωστόσο, να προκαλέσει ζημιές στις αρχαιότητες.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: «Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση. Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό. Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου».

Είναι σημαντικό πως, σύμφωνα με πληροφορίες του argolikeseidiseis η φωτιά εντοπίσθηκε απέναντι από τον χώρο του Τάφου του Αγαμέμνονα να καίει ξερά χόρτα μέσα σε ρεματιά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς.

Φωτογραφίες από Arcadia Portal