Έναν μαύρο αρχαιολογικό χώρο αντικρίζει κανείς όταν βλέπει το βίντεο από τη φωτιά που πέρασε μέσα από το Βασίλειο των Λεόντων στις Μυκήνες. Οι φλόγες άφησαν το αποτύπωμά τους σε τμήματα του χώρου, όπως είναι η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Το βίντεο από αέρος καταγράφει το μέγεθος της καταστροφής που έχει σημειωθεί, καθώς προβάλλει το σημείο τόσο πριν όσο και μετά τη φωτιά.

Υπενθυμίζεται ότι δόθηκε μάχη για να μην καεί το μουσείο του αρχαιολογικού χώρου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί που έφτασαν εκεί, μόλις η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, έσπευσαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη. Όπως επισήμαναν οι ιθύνοντες του υπουργείου Πολιτισμού, η συστηματική αποψίλωση του χώρου στάθηκε σωτήρια και δεν προκλήθηκαν φθορές στα αρχαία. Στην πραγματικότητα, όπως αναφερόταν σε ανακοίνωση του υπουργείου, κάηκαν μόνο ξερά χόρτα που βρίσκονταν τριγύρω.

Δείτε την εικόνα, όπως κατεγράφη από ψηλά:

«Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε»

Ο κρατικός μηχανισμός αντέδρασε με τρόπο ώστε να μην προκληθεί ζημία στις αρχαιότητες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών, είχε αναφέρει στις 31 Αυγούστου στη Βουλή, μία μέρα μετά τη φωτιά, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. «Μια φωτιά σε οποιοδήποτε αρχαιολογικό χώρο και ιδιαίτερα σε έναν εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο είναι από μόνο του ένα θλιβερό γεγονός. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε με τρόπο και είχε προβλέψει τόσο, ώστε να μην προκληθεί ζημία στις αρχαιότητες του αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών. Το κράτος αντέδρασε», είπε.

«Τα καμένα χόρτα, προφανώς δίνουν μια δυσάρεστη εικόνα. Αλλά ήταν καμένα χόρτα και δεν υπήρξαν ζημίες στις αρχαιότητες», πρόσθεσε. Η κ. Μενδώνη είχε επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση. Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους τόνισε πως «η φωτιά δεν άγγιξε την Πύλη των Λεόντων, δεν έφτασε την είσοδο του Ατρέα, δεν επηρέασε τον ταφικό κύκλο. Τα μνημεία τα ίδια τα σημαντικά δεν έχουν τσουρουφλιστεί, δεν έχουν πάθει τίποτα. Υπάρχουν μόνο νησίδες με το καμμένο χόρτο ύψους λιγότερο του 1 εκατοστού και έχουν μαυρίσει κάποιες πέτρες. Η εφορία αρχαιοτήτων έχει ήδη ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού». Και συνέχισε: «Το να βλέπει λίγο και ο επισκέπτης το καμένο κάτω δεν είναι και τίποτα τρομερό».

Αλέξης Τσίπρας: Οργή προκαλεί η στάση της κυβέρνησης

«Οι εικόνες από την πρωτοφανή καταστροφή στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών που κάνουν το γύρο του κόσμου, προκαλούν θλίψη σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Η στάση της κυβέρνησης όμως, προκαλεί οργή», είχε τονίσει σε ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «σε ένα ακόμα ζήτημα, αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη και καταφεύγει ξανά στην παραποίηση της πραγματικότητας». «Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ τη δοξάζουν γιατί δεν έγινε στάχτη όλος ο χώρος, ενώ η υπουργός δηλώνει ότι “οι επισκέπτες απλά θα δουν λίγα καμένα χόρτα”», σημειώνει και καταλήγει: «Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε».


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις