Καλλιτέχνες στον δρόμο: Βυθίζονται στο σκοτάδι
Αν η Ακρόπολη είναι από μόνη της ένα φωτεινό μνημείο πολιτισμού, οι καλλιτέχνες , δημιουργοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό βγήκαν ξανά στο δρόμο. Διαμαρτύρονται «για την ανάλγητη συμπεριφορά της κυβέρνησης απέναντί τους».
«Δεν θα πληρώσουμε ξανά την κρίση τους», «Θα συνεχίσουμε μέχρι να δικαιωθούμε», «Η τέχνη μας στον δρόμο. Η αλληλεγγύη το όπλο μας!» ήταν μερικά από τα συνθήματα του κυριάρχησαν κατά το χθεσινοβραδινό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν στο Σύνταγμα.
[caption id="attachment_1695867" align="alignnone" width="1024"] EUROKINISSI[/caption]
Πρόκειται για μια πληθώρα επαγγελματιών που έχουν πληγεί βαθιά από την κρίση της πανδημίας, με απανωτές ακυρώσεις παραστάσεων, κλειστές αίθουσες, συνεχιζόμενους μήνες ανεργίας και αγωνία για ένα αβέβαιο μέλλον.
Τηρώντας τα προστατευτικά μέτρα των αποστάσεων και της χρήσης μάσκας, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν, υπό την ασφυκτική πίεση αστυνομικού κλοιού, κάτι που μέρος των διαδηλωτών χαρακτήριζε ως διάθεση από κυβερνητικής πλευράς όχι επίλυσης, αλλά όξυνσης της σχέσης με τους εργαζομένους στον χώρο του πολιτισμού.
Την ίδια ώρα μάλιστα, κι ενώ είχε δεσμευτεί προφορικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας πως μέχρι και χθες θα είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα ορίζει τα σχετικά με το Μητρώο Καλλιτεχνών και τις προϋποθέσεις που θα θέτει, κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
[caption id="attachment_1695868" align="alignnone" width="1024"] EUROKINISSI[/caption]
Μέγιστο ηθικό ατόπημα η δήλωση της Υπουργού
Έξι μήνες μετά την επιβολή lock down, που έθεσε τους εργαζόμενους στον πολιτισμό σε αναγκαστική ανεργία, αφού κατέστησε ανενεργούς τους χώρους εκδηλώσεων, η περιφρονητική αναφορά της υπουργού Πολιτισμού για «μαύρη εργασία» των δημιουργών ξεχείλισε το ποτήρι. Για «αχαρακτήριστη» δήλωση έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, προσθέτοντας πως «η συνολική υποβάθμιση του πολιτισμού είναι θέμα πολιτικής βούλησης και καθαρού κυβερνητικού σχεδίου».
Για δήλωση που αποτελεί «μέγιστο ηθικό ατόπημα» μίλησε και η νέα πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στον χορό, Χαρά Κότσαλη, σχολιάζοντας την ανυπαρξία σχεδιασμού στην έναρξη της χειμερινής περιόδου.
[caption id="attachment_1695869" align="alignnone" width="1024"] EUROKINISSI[/caption]
Την επιστροφή στους χώρους εργασίας με υγειονομικό πρωτόκολλο ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, υπενθυμίζοντας το πάγιο αίτημα για τη διαρκή στήριξη όλων των ανθρώπων του πολιτισμού με αποζημίωση 534 ευρώ και όσων δεν θα απασχοληθούν.
Έναν διαφορετικό τόνο στη συγκέντρωση πρόσθεσε η ομάδα κρουστών της μουσικής κοινότητας του Quilombo με ρυθμούς που ξεσήκωναν και αύξαναν την αγωνιστική διάθεση. Δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσαν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Επίσης παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, καθώς και οι Γιάννης Στάνκογλου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Τάκης Παπαματθαίου, Νίκη Παλληκαράκη και άλλοι εργαζόμενοι στον πολιτισμό.
[caption id="attachment_1695871" align="alignnone" width="1024"] EUROKINISSI[/caption]
Ζήτημα διαβίωσης
«Η αντοχή μας εξαντλήθηκε. Είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης» διαδήλωσαν οι συγκεντρωμένοι επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα για:
- αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας, ασφαλιστική ικανότητα για όλους,
- μείωση στα 25 των αναγκαίων ενσήμων για το 2020 για να ενταχθούν οι καλλιτέχνες στο επίδομα ανεργίας,
- απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών,
- χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους άνεργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15.2.2020 μέχρι σήμερα,
- επιδότηση όλων των μακροχρόνια άνεργων του κλάδου,
- εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε Διαδίκτυο και αλλού, κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ στο Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών κ.ά.