Θέατρο, μουσική, χορός, εκπαίδευση και παρεμβάσεις στην κοινωνία, αποτελούν τους πέντε άξονες στους οποίους κινείται το νέο πρόγραμμα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά για την περίοδο 2020-2021, η παρουσίαση του οποίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Δημήτρης Ροντήρης».

«Πολιτισμός δε σημαίνει μονάχα ψυχαγωγία και κοινωνικοποίηση, αλλά πολύ περισσότερα: γνώση, προσφορά, ψυχική και πνευματική ανάταση. Αναλαμβάνοντας την ευθύνη που έχει το ΔΘΠ απέναντι στους εργαζομένους του, τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και κυρίως το κοινό, να εξασφαλίσει την καλλιτεχνική συνέχειά του μέσα στην πρωτόγνωρη συνθήκη που όλοι αντιμετωπίζουμε, αποφασίσαμε να συμβάλουμε ενεργά σε αυτό που λέγεται ποιότητα ζωής και να ετοιμάσουμε ένα φιλόδοξο και δυναμικό πρόγραμμα», επεσήμανε από τη μεριά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Λευτέρης Γιοβανίδης.

«Στην πορεία της ιστορίας – πρόσθεσε ο κ. Γιοβανίδης – υπάρχουν στιγμές που καθορίζουν την εξέλιξη ενός πολιτισμού. Ίσως τώρα βρισκόμαστε σε μια τέτοια στιγμή και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε, να δουλεύουμε, να ζούμε. Δεν νοείται κοινωνία χωρίς πολιτισμό, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Με πίστη και κυρίως την ακριβότερη ανθρώπινη περιουσία, την ελπίδα, πορευόμαστε στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε. Για την φετινή σεζόν καταρτίσαμε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε Έλληνες συγγραφείς. Αυτός ο πλούτος που κληρονομήσαμε και που αποτυπώνει την ψυχή μας, είναι, όπως λέει ο Σεφέρης, «το κοινό χτήμα, η ψυχική περιουσία μιας φυλής παραδομένη από γενιά σε γενιά, από ευαισθησία σε ευαισθησία». Αυτή την ψυχική περιουσία θέλουμε να εξερευνήσουμε. Να πιούμε νερό από την πηγή. Από τους συγγραφείς που αιχμαλώτισαν τη φαντασία, τις αγωνίες και τα όνειρα των Ελλήνων στα πρώτα τους βήματα μετά την Επανάσταση. Πώς αισθάνθηκαν όταν άρχισαν να αναπνέουν ελεύθεροι; Ποιες σκέψεις πλημμύριζαν το μυαλό τους, ενώ προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ένα σύγχρονο κράτος; Ποιες ιδέες πυροδοτούσαν την πένα τους; Θέλουμε έτσι, με τον τρόπο των ανθρώπων του θεάτρου, να συμμετέχουμε κι εμείς στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Να στήσουμε εδώ στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, σε αυτό το υπέροχο ιστορικό θέατρο, μια γιορτή που θα φωτίσει το παρελθόν και άρα το παρόν και το μέλλον μας. Να συνεχίσουμε να δημιουργούμε σε πείσμα των καιρών που θέλουν την απόσταση ανάμεσά μας, να συνεχίσουμε να ελπίζουμε στην ψυχική και πνευματική εγγύτητα».

Το πρόγραμμα εν συντομία

Στην κεντρική σκηνή κάνει πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου «Το μινόρε της αυγής», σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό για τους ρεμπέτες και τους ανθρώπους του περιθωρίου στον Πειραιά του 1930.

Στην πρώτη τους συνεργασία ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς επιχειρούν στις 10 Μαρτίου να παρουσιάσουν μια νέα επιθεώρηση για την πορεία του ελληνισμού εδώ και διακόσια χρόνια, με αφορμή την επέτειο της επανάστασης του 1821. Με ορχήστρα μουσικών επί σκηνής και guest stars κάθε εβδομάδα.

Ο Σίμος Κακάλας σκηνοθετεί στις 20 Νοεμβρίου το έργο «Η στρατιωτική ζωή εν Ελλάδι», αγνώστου συγγραφέως, και στις 22 Ιανουαρίου ο Λευτέρης Γιοβανίδης υπογράφει τη θεατρική μεταφορά του «Λουκή Λάρα».

Στις 19 Μαρτίου η Ζωή Χατζηαντωνίου σκηνοθετεί το «Amalia Melancholia – Η βασίλισσα των Φοινίκων» και η  Άντζελα Μπρούσκου παρουσιάζει τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» του Σολωμού στις 6 Μαΐου.

Στην πειραματική σκηνή του πολιτιστικού κέντρου Κωσταράκος θα παρουσιαστεί στις 5 Μαρτίου το “Block 15” για το στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου στην Κατοχή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μοραΐτη και στις 7 Μαΐου η “Μήδεια” σε σκηνοθεσία Κάτιας Γέρου και Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη.

Στην παρουσίαση του προγράμματος παρευρέθηκαν καλλιτέχνες, συντελεστές, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Πολιτισμού Ειρήνη Νταϊφά και ο πρόεδρος του ΟΠΑΝ Ιωσήφ Βουράκης.