Πρόκειται για ένα διθυραμβικό αφιέρωμα στο κουνέλι στιφάδο, το οποίο η δημοσιογράφος Susan Smillie περιγράφει ως αποκάλυψη και το οποίο χαρακτηρίζει “το καλύτερο φαγητό στην Ελλάδα“. Το ανακάλυψε στην Ζάκυνθο, όπου βρίσκεται και αυτή τη στιγμή σε ένα γνωστό εστιατόριο και κατά τύχη, αφού το είχε παραγγείλει ο φίλος με τον οποίον έτρωγε εκεί.

“Δοκίμασα μία μπουκιά και εγκατέλειψα το πιάτο μου γι’ αυτό το kouneli stifado (sic), ένα κλασσικό ελληνικό πιάτο που ήταν μάλλον δώρο από τους Βενετούς. Θεωρούμε ελληνικές γεύσεις τον άνηθο, τη ρίγανη και το θυμάρι, αλλά αυτό το πιάτο και άλλα έχουν μέσα εξωτικά μπαχαρικά: Κανέλα, μοσχοκάρυδο και γαρύφαλλο”, γράφει. “Τα ζεστά μπαχαρικά και η ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού το κάνουν ένα αγαπημένο κυριακάτικο γεύμα, ένα σπιτικό φαγητό χωρίς συναγωνισμό. Οι γεύσεις αυτές θα ξυπνούν πάντα την Ελλάδα μέσα μου – ειδικά τον χειμώνα“, σημειώνει η δημοσιογράφος.

Προσθέτει πως δεν το βρίσκει συχνά ένας τουρίστας στα εστιατόρια γιατί χρειάζεται πολύ χρόνο για να γίνει καλό και αργό μαγείρεμα. Ωστόσο εκείνη το βρήκε σε ένα γνωστό εστιατόριο στην Ζάκυνθο και πήρε την συνταγή από τον Κώστα, τον μεγαλόσωμο μάγειρα. Λέει πως η κάθε οικογένεια, αλλά και η κάθε τοποθεσία στην Ελλάδα έχει την δική της παραλλαγή στη συνταγή. Ότι γίνεται ακόμη και με χταπόδι στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας ή ακόμη και με μανιτάρια.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη συνταγή που δοκίμασε, λέει πως το κρέας ήταν πολύ καλομαγειρεμένο και αποχωριζόταν εύκολα από το κόκκαλο, η σάλτσα ήταν πλούσια αλλά όχι υπερβολικά, ξεχώριζε η γεύση από το ελαιόλαδο και στο κρέας προσέθετε σε γεύση και υφή το μαρινάρισμα με ξύδι από το προηγούμενο βράδυ. “Ντομάτες, μπαχαρικά, σκόρδο, κρεμμύδι και πολύ κρασί. Τελειότητα” περιγράφει η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας, που δίνει και μία συνταγή από το βιβλίο Postcards from Greece, ένα ταξιδιωτικό βιβλίο που εξερευνά την ελληνική κουζίνα.

Διαβάστε το άρθρο και την συνταγή

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις