Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, θεσμός που βρίσκεται σε ισχύ από το 1992. Τιμάται με εκδηλώσεις και εορτασμούς σε παγκόσμια κλίμακα, αποβλέποντας στην ευαισθητοποίηση του κόσμου, αλλά και στην κοινωνική κινητοποίηση, με στόχο όχι μόνο τον απαραίτητο σεβασμό, αλλά και στην ένταξη των ανθρώπων σε κάθε πτυχή της ζωής.

Με αφορμή την σημαντική αυτή μέρα, η ΕΡΤ2 παρουσιάζει σήμερα, 3 Δεκεμβρίου, μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο ”Μια μέρα για όλο τον κόσμο”, αναδεικνύοντας τον κοινωνικό περιορισμό των ανθρώπων με αναπηρία, μέσα από καθημερινές ιστορίες. Παράλληλα, θα προβληθεί η ταινία ”Το όνομά μου είναι Σαμ”. Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, με την συγκλονιστική ερμηνεία του Σον Πεν.

”Μια μέρα για όλο τον κόσμο”

Το ντοκιμαντέρ είναι προγραμματισμένο να προβληθεί την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στις 22:00, σε Α’ τηλεοπτική μετάδοση. Σύμφωνα με την σχετική παρουσίαση της ΕΡΤ2, το εν λόγω ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2020, παρακολουθεί τη ζωή μιας οικογένειας, που ζει με τα δύο παιδιά και τον σκύλο τους σ’ ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα. Το πρωί, τα παιδιά πάνε σχολείο, το απόγευμα παίζουν επιτραπέζια και βιντεοπαιχνίδια και δέχονται επισκέψεις από τα ξαδέλφια. Το βράδυ τρώνε όλοι μαζί.  Κάποιες ημέρες, όλη η οικογένεια συμμετέχει σε μια θεατρική ομάδα και τα Σαββατοκύριακα πάντα βρίσκονται με φίλους και πάνε βόλτες στο πάρκο.

ert.gr

Η καθημερινή τους ζωή κυλάει όπως σε κάθε οικογένεια, μόνο που η Ζωή, 10 ετών, πηγαίνει σε ειδικό κέντρο για παιδιά με κινητική αναπηρία και ο Χρήστος, 12 ετών, κάνει τρεις φορές την εβδομάδα αιμοκάθαρση.

Η ταινία διεισδύει στην καθημερινή ζωή και στην ψυχή των μελών αυτής της οικογένειας, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη προσέγγιση και φιλοσοφία ζωής των γονέων, τη σχέση ανάμεσα στα δύο αδέλφια, τις χαρές και τις δυσκολίες τους.

ert.gr

Σκηνοθεσία-σενάριο: Μαριάννα Οικονόμου

Διεύθυνση παραγωγής: Ραχήλ Μανουκιάν

Έρευνα: Βάσω Χρυσοστομίδου

Διεύθυνση φωτογραφίας: Carlos Munyoz

Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου

Μουσική επιμέλεια: Κατερίνα Κωνσταντούρου

Εκτέλεση παραγωγής: DOC3

Παραγωγή: ΕΡΤ 2020-2021

”Το όνομά μου είναι Σαμ” – Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, 23:00

Ο Σον Πεν πρωταγωνιστεί σε μια ταινία – γροθιά στο στομάχι, στην οποία υποδύεται τον Σαμ Ντόσον, έναν άνδρα με διανοητική καθυστέρηση, ο οποίος μεγαλώνει μόνος την κόρη του Λούσι, μετά την εγκατάλειψή τους από τη μητέρα της. Παρά το πρόβλημά του, ο Σαμ μπορεί και προσαρμόζεται και περιτριγυρίζεται από καλούς φίλους με την ίδια ιδιαιτερότητα. Αν και ο Σαμ προσφέρει ένα ζεστό και με γεμάτο αγάπη περιβάλλον για τη Λούσι, σύντομα η Λούσι ξεπερνά τη διανοητική ικανότητα του Σαμ. Τα άλλα παιδιά την πειράζουν επειδή έχει για πατέρα έναν “καθυστερημένο” και ντρέπεται να αποδεχθεί ότι είναι πιο έξυπνη από αυτόν.

Μια κοινωνική λειτουργός εμφανίζεται στο σπίτι του Σαμ και παίρνει μαζί της τη Λούσι, με τον Σαμ να καταρρέει στην απόφαση και να ζητά από την λαμπρή δικηγόρο, Ρίτα Χάρισον, να ενισχύσει τον αγώνα του για την κηδεμονία της Λούσι, σε έναν αγώνα που παρουσιάζεται με δραματικό τρόπο, καθιστώντας το μια ταινία με βαθιά συναισθηματική προσέγγιση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις