Με ανοιχτή επιστολή προς την κα. Λίνα Μενδώνη ζητούν την απόσυρση του άρθρου 69 για τα πνευματικά δικαιώματα, παραγωγοί ταινιών και σειρών, αλλά και σκηνοθέτες. Η επιστολή απευθύνεται στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα  Γιατρομανωλάκη, τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον ΓΓ Ψηφιακής Διακυβέρνησης κα Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλο.

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων (ΣΑΠΟΕ) αιτείται την άμεση απόσυρση του άρθρου 69, παράγραφος 3, του νόμου του ΥΠΠΟΑ (Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων…*) και την έναρξη άμεσης διαβούλευσης σχετικά με το ζήτημα από τους αρμόδιους φορείς.

Το εν λόγω άρθρο σχετίζεται με τις δαπάνες που αφορούν σε πνευματικά δικαιώματα σεναρίου και σκηνοθεσίας ή σε περίπτωση ψηφιακού παιχνιδιού, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού. Συγκεκριμένα, αφορά 54 δαπάνες που αφορούν δικαιώματα χρήσης εικόνων – φωνής, σχεδιασμό χαρακτήρων, πηγαίο κώδικα, και αμοιβές συνεργείου (crew) και ηθοποιών (cast) εκτός του εκτελεστή παραγωγής.

Επιπλέον, προβλέπεται η λήψη τιμολογίων που έχουν εκδοθεί από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες ή άλλες νομικές οντότητες με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση σε χώρα της αλλοδαπής, υπό την προϋπόθεση ότι δεν πρόκειται για κράτος μη συνεργάσιμο κατά την έννοια της παρ. 3 του άρθρου 65 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α΄ 167).

«Η αξία των αλλοδαπών τιμολογίων του προηγούμενου εδαφίου, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α., δεν δύναται να ξεπερνά το ποσοστό 50% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου» υπογραμμίζει ενδεικτικά η παράγραφος 3 του άρθρου 69.

Την επιστολή υπογράφουν:

  • ΕΕΣ (Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών)
  • Ε.Κ.Β.Ε. (Ένωση Κινηματογραφιστών Βόρειας Ελλάδας)
  • ΕΣΠΕΚ (Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου)
  • ΕΤΕΚΤ (Ένωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης)
  • ΠΕΑΚ (Πανελλήνια Ένωση Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών)
  • Π.Ο.Θ.Α (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος)
  • ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων)
  • Σ.Ε.Η. (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών)
  • ΕΑΚ (Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου).

*νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ίδρυση ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά» στον Δήμο Λέσβου, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το ιστορικό μουσείο Κρήτης και το μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις