Εργασίες έγιναν στον στάβλο του Γεωργίου Α’, από όπου – μετά από 52 χρόνια που είχαν μείνει εκεί – μεταφέρθηκαν σε αποθήκη οι άμαξες της τέως βασιλικής οικογένειας. Πρόκειται για 12 άμαξες, με σημαντικότερες δυο από αυτές: Την κλειστή άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στον γάμο της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, τύπου coach – είχε αγοραστεί από τον βασιλιά Γεώργιο Α’ το 1871 – και την ειδικά τροποποιημένη, ανοιχτή άμαξα, τύπου landau, που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας. Επίσης, περιλαμβάνονται μια χρυσή άμαξα τύπου Coupe, 3 άμαξες τύπου Berlin, 2 ανοιχτές τύπου Phaethon, μία κυνηγετική και 3 μόνιππα.

  

Από τον στάβλο, μεταφέρθηκαν στον οικίσκο 1.456 κιβώτια. Σύμφωνα με το ΥΠΠΟ, το προσεχές διάστημα ξεκινά η εκκένωση του τμήματος του βουστασίου, όπου βρίσκεται αποθηκευμένος μηχανολογικός και γεωργικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί εκθεσιακά. Στο μεταξύ, στο κτίριο του  πρώην ανακτόρου, έγιναν οι εργασίες στεγάνωσης της στέγης και κάλυψης προστασίας των ξύλινων δαπέδων. Ολοκληρώθηκε επίσης και η κοπή των επικίνδυνων δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο, με την άδεια και υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου.

Να σημειωθεί πως η μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης παραδίδεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Μάϊο ΄21, οπότε και θα δημοπρατηθεί το έργο.  Ο συνολικός προϋπολογισμός των επισκευών που θα γίνουν είναι 1.400.000 ευρώ.

Η ιστορία του κτιρίου

Στο Τατόι, που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα από την Αθήνα και διαθέτει έναν “πνεύμονα” δάσους, ήταν το θερινό ανάκτορο της τέως βασιλικής οικογένειας. Το 1871, ύστερα από παρότρυνση του Ερνέστου Τσίλλερ, ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ αγόρασε το κτήμα, συνολικής έκτασης 20.000 στρεμμάτων, από την οικογένεια Σούτσου αντί 300.000 δραχμών. Ο Τσίλλερ σχεδίασε ένα διώροφο σπίτι “ελβετικού” ρυθμού, με δίρρικτη στέγη. Το πρώτο αυτό κτήριο περατώθηκε το 1874 και χρησίμευσε ως η πρώτη εξοχική κατοικία της οικογένειας.

Το Τατόι υπήρξε θέατρο σκηνών μεγάλης δραματικής έντασης, όπως η έξωση του Κωνσταντίνου Α’ το 1917, η αγωνία και ο θάνατος του Βασιλιά Αλέξανδρου, ο θάνατος του Βασιλιά Παύλου. Άπειρες ήταν οι επίσημες ή ανεπίσημες συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί και που επηρέασαν την πορεία των ελληνικών πραγμάτων. Μεταξύ αυτών, οι διαβουλεύσεις του θέρους του 1915, καθώς και οι συσκέψεις εν όψει της γερμανικής επιθέσεως τον χειμώνα του 1941 ή λόγω της κατάρρευσης του μετώπου τον επόμενο τραγικό Απρίλιο. Τρεις κυβερνήσεις ορκίσθηκαν στο Τατόι: του Ελευθερίου Βενιζέλου, τον Αύγουστο του 1915, του Δημητρίου Ράλλη, τον Νοέμβριο του 1920, και του Γεωργίου Παπανδρέου, τον Φεβρουάριο του 1964.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις