Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης είχε σταματήσει να διδάσκει στη Δραματική Σχολή Ίασμος το 2016, μετά από αναφορές και διαμαρτυρίες σπουδαστών, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της διδακτικής περιόδου 2015-2016, αντιπροσωπεία σπουδαστών είχε ζητήσει ακρόαση από τον ιδιοκτήτη της σχολής, αντιδρώντας έντονα σε ορισμένα από τα λεγόμενα του Δημήτρη Λιγνάδη εν ώρα μαθήματος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περίπου 30 σπουδαστές παρακολουθούσαν τακτικά το μάθημα του σκηνοθέτη που εκτός από το αρχαίο δράμα και την ποίηση, φέρεται να συζητούσε και θέματα σεξουαλικού περιεχομένου «που αφορούσαν σεξουαλικές αναζητήσεις και εμπειρίες», ενοχλώντας ιδιαίτερα φοιτητές που το ανέφεραν στον ιδιοκτήτη της σχολής.

Οι υπεύθυνοι της σχολής ζήτησαν τελικά από τον Δημήτρη Λιγνάδη να αποχωρήσει, σύμφωνα με τον γιο του ιδιοκτήτη του Ίασμου, Γιώργο Αμούτζα και την ηθοποιό και απόφοιτη της σχολής Άρτεμη Αστεριάδη, που μίλησαν αμφότεροι στην εφημερίδα. «Θυμάμαι ότι ο κ. Λιγνάδης έφυγε από τη σχολή με απόφαση της διοίκησης. Θυμάμαι ότι οι περισσότεροι σπουδαστές, μεταξύ των οποίων και εγώ, αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με τη συμπεριφορά του, καθώς αυτά που έλεγε περί σεξουαλικών εμπειριών στο μάθημα ήταν κάπως περίεργα. Θα χαρακτήριζα τη συμπεριφορά του ανάρμοστη σε κάποια σημεία, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο, αντίθετα ενόχλησε τους υπεύθυνους της σχολής, με αποτέλεσμα να του ζητήσουν να τερματιστεί η συνεργασία τους», δήλωσε η κα Αστεριάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ήταν ο μόνος καθηγητής που είχε εκδιώχθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά προς μαθητές της σχολής και ανάλογη ήταν η περίπτωση ενός ακόμη πολύ γνωστού ηθοποιού που δεν κατονομάζεται.

Η ανακοίνωση της σχολής Ίασμος

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η θεατρική σχολή σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος ότι η κακοποίηση -σωματική ή λεκτική- αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση είναι ποινικά αδικήματα. Όπως φαίνεται, όμως, χρειάζεται να εξηγήσει κάποιος γιατί το θύμα έχει δικαίωμα να μιλήσει. Ένα από τα κύρια μελήματα της Σχολής μας είναι να συνειδητοποιήσουν οι σπουδαστές μας ότι -για την καλύτερη λειτουργία μιας παράστασης, μιας σχολής ή γενικότερα της κοινωνίας μας- πρέπει τα φαινόμενα αυτά ν’ αντιμετωπίζονται εν τη γενέσει τους.

Στα 37 χρόνια της λειτουργίας μας έχουμε έμπρακτα αποδείξει πως θέλουμε οι σπουδαστές μας να είναι και να νιώθουν ασφαλείς. Είμαστε πάντα πλάι τους με κατανόηση για ν’ ακούσουμε και την παραμικρή αμφιβολία σχετικά με μια συμπεριφορά που πιθανόν τους έφερε σε δύσκολη θέση. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, δεν διστάσαμε να λύσουμε τη συνεργασία μας με ανθρώπους για τους οποίους υπήρξε αμφιβολία σχετικά με το εκπαιδευτικό τους κύρος.

Σύνθημα της Σχολής και σ’ αυτά τα θέματα είναι: Μιλήστε ελεύθερα, χωρίς τύψεις, χωρίς φόβο! Η Τέχνη δε χρειάζεται σκοτάδια – αλλά άπλετο φως. Είμαστε παρατηρητές της αγριότητας – κι όχι θιασώτες της. Παρατηρούμε τη ζωή με σκοπό να την κάνουμε καλύτερη – όχι να την εκχυδαΐσουμε. Θέλουμε να παρηγορήσουμε και να παρηγορηθούμε. Δημιουργούμε – δεν καταστρέφουμε!»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις