Δεκαετίες «μπροστά» η Ιαπωνία: Εργάτες φορούν «κλιματιζόμενα» γιλέκα για να αντέξουν τον καύσωνα
Η έντονη ζέστη, που πλέον θεωρείται κανονικότητα το καλοκαίρι στην Ιαπωνία, έχει εξελιχθεί σε σοβαρό εργατικό κίνδυνο.
Σε εργοτάξιο στο Τόκιο, όπου τη Δευτέρα η θερμοκρασία ξεπέρασε για πρώτη φορά φέτος τους 35 βαθμούς Κελσίου, οι εργάτες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στην αποπνικτική ζέστη με τη βοήθεια… της τεχνολογίας.
Οι εργαζόμενοι της εταιρείας Daito Trust Construction φορούν ειδικά «φουσκωτά» γιλέκα με ενσωματωμένους ανεμιστήρες και σύστημα ψύξης στην πλάτη. Πρόκειται για μια καινοτομία που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με κατασκευαστική εταιρεία εργοταξιακού εξοπλισμού και στοχεύει στην προστασία των εργατών από τη θερμική καταπόνηση.
Τα γιλέκα διαθέτουν κυκλικές θερμοηλεκτρικές συσκευές κάτω από τις μασχάλες, οι οποίες ψύχουν το σώμα και μειώνουν τη θερμοκρασία.
Ο εργάτης Ατσούσι Μιζουτάνι δηλώνει εντυπωσιασμένος: «Είναι τελείως διαφορετική αίσθηση. Όταν φοράω αυτό το γιλέκο, ιδρώνω λιγότερο, δεν εξαντλούμαι σωματικά και η θερμοκρασία του σώματός μου όταν γυρνάω σπίτι είναι τελείως διαφορετική».
Η έντονη ζέστη, που πλέον θεωρείται κανονικότητα το καλοκαίρι στην Ιαπωνία, έχει εξελιχθεί σε σοβαρό εργατικό κίνδυνο. Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο αποτελούν μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες – σχεδόν το 20% των περιστατικών θερμοπληξίας σε χώρους εργασίας το 2023 αφορούσε εργάτες, σύμφωνα με στοιχεία του ιαπωνικού Υπουργείου Εργασίας.
Συνολικά, τα περιστατικά θερμοπληξίας στον χώρο εργασίας υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε μία δεκαετία. Αυτό οδήγησε την κυβέρνηση, τον περασμένο μήνα, να εφαρμόσει νέους κανονισμούς υγείας και ασφάλειας, που υποχρεώνουν τις εταιρείες να λάβουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την υπερβολική ζέστη.
Ο 57χρονος εργάτης Τακάμι Οκαμούρα τονίζει τη διαφορά που βλέπει με τα χρόνια: «Παλιά δεν φορούσαμε τέτοια γιλέκα και δεν υπήρχαν τόσα περιστατικά λιποθυμιών. Τα τελευταία χρόνια, όμως, αυτά τα γιλέκα έχουν γίνει απαραίτητα – και αυτό μόνο δείχνει πόσο πιο ζεστά έχουν γίνει τα καλοκαίρια».
Εκτός από τα γιλέκα, η εταιρεία έχει τοποθετήσει κάμερες και μετεωρολογικούς αισθητήρες στην κορυφή του εργοταξίου, ώστε να παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο ο δείκτης θερμικής καταπόνησης, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του έργου, Τορού Σουζούκι.
