Δεν έχεις ρεζέρβα; Μπορεί να μείνεις στο δρόμο... - Δες τι πρέπει να έχεις πάντα στο αυτοκίνητο
Δες πέντε βασικά πράγματα που αξίζει να έχεις πάντα στο πορτμπαγκάζ σου. Κάποια είναι χρήσιμα ακόμη κι αν έχεις πέμπτο τροχό.

Κάποτε, ήταν αυτονόητο: κάθε καινούργιο αυτοκίνητο συνοδευόταν από ρεζέρβα, γρύλο και μερικά βασικά εργαλεία. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πολλοί κατασκευαστές αυτοκινήτων καταργούν τη ρεζέρβα για να μειώσουν το βάρος και να βελτιώσουν την κατανάλωση καυσίμου – ή για λόγους χώρου, ειδικά σε ηλεκτρικά οχήματα.

Τι σημαίνει αυτό για σένα; Ότι αν κλατάρει ένα ελαστικό και δεν έχεις ούτε τροχό ανάγκης, πρέπει να ξέρεις πώς να αντιδράσεις και τι να έχεις μαζί σου για να μην βρεθείς... προ εκπλήξεως.
Δες παρακάτω πέντε βασικά πράγματα που αξίζει να έχεις πάντα στο πορτμπαγκάζ σου. Κάποια είναι χρήσιμα ακόμη κι αν έχεις πέμπτο τροχό. Το σημαντικότερο όμως: αν έχεις κατεστραμμένο ελαστικό σε επικίνδυνο σημείο (π.χ. λεωφόρος ταχείας κυκλοφορίας, στροφή χωρίς ορατότητα), μην κατέβεις από το αυτοκίνητο – κάλεσε οδική βοήθεια και περίμενε μέσα στην καμπίνα με ασφάλεια.

1. Βασικό Κιτ Οδικής Ασφάλειας
Περιλαμβάνει ανακλαστικό τρίγωνο και φακό ή φακό κεφαλής (για νυχτερινή χρήση) και γάντια για προστασία των χεριών. Επίσης, καλό είναι να περιέχει μερικά βασικά εργαλεία, όπως κατσαβίδι, πένσα ή πολυεργαλείο (κάποιοι υπερβολικοί έχουν και φωτοβολίδες). Είναι το πρώτο πράγμα που θα χρειαστείς για να αντιμετωπίσεις μια έκτακτη ανάγκη με ασφάλεια.
2. Φορητό Κομπρεσέρ
Αρκετά αυτοκίνητα πλέον δεν περιλαμβάνουν καν ρεζέρβα – σου δίνουν όμως ένα μικρό κομπρεσέρ για να φουσκώσεις το ελαστικό μέχρι να φτάσεις σε βουλκανιζατέρ.

Αν δεν έχεις, αγόρασε ένα. Είναι μικρό, λειτουργεί από την πρίζα του αναπτήρα (12V ή usb δική του μπαταρία) και σώζει καταστάσεις. Θυμήσου: αν το ελαστικό έχει τρύπα, θα πρέπει πρώτα να τη «μπαλώσεις».
3. Υγρό Επισκευής Ελαστικού (Tire Sealant)
Μια εύκολη και προσωρινή λύση για τα περισσότερα τρυπήματα (π.χ. καρφί ή αιχμηρό αντικείμενο). Το υγρό θα «ταξιδέψει» μέσα στο λάστιχο και θα σφραγίσει το σημείο της διαρροής. Δεν είναι πανάκεια – αν έχεις σκίσιμο στο πλάι του λάστιχου, θα χρειαστείς οδική βοήθεια – αλλά για τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις, είναι σωτήριο.
4. Μανόμετρο ή Όργανο Πίεσης Ελαστικών
Ναι, τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν αισθητήρες πίεσης ελαστικών (TPMS), αλλά δεν είναι πάντα ακριβείς – ειδικά αν έχεις παλιότερο μοντέλο.

Ένα απλό, μηχανικό μανόμετρο, μικρό σαν στυλό, θα σου δώσει γρήγορα και με ακρίβεια την ένδειξη που χρειάζεσαι. Χρήσιμο και μετά την επισκευή, για να σιγουρευτείς ότι το λάστιχο έχει τη σωστή πίεση.
5. Μπουκάλια με Πόσιμο Νερό
Ίσως να σου φαίνεται άσχετο, αλλά δεν είναι. Αν πάθεις λάστιχο σε απομονωμένο μέρος και χρειαστεί να περιμένεις ώρες για βοήθεια, το νερό μπορεί να αποδειχτεί κυριολεκτικά σωτήριο. Μην υποτιμάς τη σημασία του – κράτα μερικά μπουκάλια στο πορτμπαγκάζ, ειδικά αν ταξιδεύεις μακριά από την πόλη. Αν θέλεις, μπορείς να έχεις και μερικές μπάρες ενέργειας για κάθε ενδεχόμενο.

Το να μην έχεις ρεζέρβα δεν σημαίνει ότι είσαι απροστάτευτος. Με λίγη προετοιμασία και τα σωστά εργαλεία, μπορείς να αντιμετωπίσεις τα περισσότερα προβλήματα στον δρόμο με ασφάλεια και ψυχραιμία. Όπως λέει και η παροιμία: "Του φρονίμου τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν."