«Δεν με κρατούσε τίποτα πίσω»: Η νέα ζωή της Ευτυχίας στη Φουρνά, στο χωριό που ξαναγεννιέται
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρυτανία, και συζήτησε με ανθρώπους που άφησαν τα μεγάλα αστικά κέντρα για να ξεκινήσουν από την αρχή στα βουνά.

«Με το που ανέπνευσα αυτό το οξυγόνο, ήξερα πως πρέπει να μείνω. Δεν με κρατούσε τίποτα πίσω στην Αθήνα. Και δεν το μετάνιωσα ούτε λεπτό». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η Ευτυχία Μπούκα στον Κυριάκος Μητσοτάκης την απόφασή της να αλλάξει ζωή και να μετακομίσει στη Φουρνά Ευρυτανίας. Κι αυτή η απόφαση δεν ήταν ατομική· ακολούθησαν κι άλλοι. Το χωριό, που κάποτε έμοιαζε έρημο, τώρα ξαναπαίρνει ζωή.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε εκεί, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ευρυτανία, και συζήτησε με ανθρώπους που άφησαν τα μεγάλα αστικά κέντρα για να ξεκινήσουν από την αρχή στα βουνά. Μίλησαν για το σήμερα, αλλά και για το αύριο της ελληνικής υπαίθρου.
Η συνάντηση έγινε με αφορμή την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, ένα σχέδιο που χτίζεται μέσα από διαβούλευση με κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα και με τις πιο απομονωμένες περιοχές.

Η ελληνική περιφέρεια ξαναζωντανεύει
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε από κοντά τις ιστορίες αυτών που επέλεξαν την αποκέντρωση και ανέλυσε τις πολιτικές που σχεδιάζονται για κρίσιμους τομείς: το δημογραφικό, τη διαχείριση νερού, τη χωροταξία, τις επενδύσεις, την εργασία, την αγροδιατροφή και την ειδική μέριμνα για ορεινές και νησιωτικές περιοχές. Στόχος; Να ξαναζωντανέψει η ελληνική περιφέρεια.
Κομβικός άξονας στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η «ορεινότητα», μια έννοια που, για πρώτη φορά, αποκτά αυτοτελή ρόλο στην εθνική αναπτυξιακή πολιτική. Έως το τέλος του 2025, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο πλάνο για τις ορεινές περιοχές, στηριγμένο σε Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης και σε συνέργειες με τις τοπικές κοινωνίες.
Ήδη «τρέχουν» στοχευμένα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη της επιχειρηματικότητας, του αγροτουρισμού, της καινοτομίας, της ενίσχυσης των νέων αγροτών, αλλά και για τη βελτίωση της υγείας, της παιδείας, της ενέργειας και των ψηφιακών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές. Και όλα αυτά με φόντο την πιο αισιόδοξη εικόνα: νέοι άνθρωποι να επιστρέφουν, να επενδύουν και να ξαναχτίζουν τη ζωή τους εκεί όπου άλλοτε κυριαρχούσε η σιωπή.