Δένδιας - Πιερρακάκης: Τι πραγματικά ισχύει με το πρόγραμμα SAFE και τις σχέσεις των δυο υπουργών
Συζητήσεις προκάλεσε η αποστροφή του υπουργού Εθνικής Άμυνας χθες στη Βουλή για το πρόγραμμα SAFE και τον δημοσιονομικό χώρο που δεν διαθέτει το χαρτοφυλάκιό του.

Ο Νίκος Δένδιας από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις του για τη μορφή που πήρε το περιβόητο πρόγραμμα SAFE για τα εξοπλιστικά της Ευρώπης. Το είχε χαρακτηρίσει άλλωστε «κερκόπορτα» μέσα από την οποία η Τουρκία επιχειρεί να πατήσει πόδι στον εξοπλιστικό σχεδιασμό της Ευρώπης με τη βοήθεια κάποιων πρόθυμων φίλων και εταίρων της Ε.Ε.
Δεν είναι τυχαίο πως λίγες μέρες αργότερα έκανε γνωστό στα μέλη της επιτροπής των εξοπλιστικών την πρόθεση της Ελλάδας να μη συμμετάσχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δανεισμού αλλά να προτιμήσει το ReArm - ένα πρόγραμμα επιχορηγήσεων και όχι δανεισμού.
«Αν μας δώσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα έχει για εμάς νόημα ο Κανονισμός, αν δεν γίνει αυτό δεν έχει σημασία το τι θέλω αλλά το τι μπορώ και δεν έχω εγώ την ευχέρεια» είπε χθες στη Βουλή με αποτέλεσμα η αποστροφή του αυτή να ερμηνευτεί από κάποιους ως ένα ξεκάθαρο «καρφί» προς τον Κυριάκο Πιερρακάκη.
Ωστόσο αυτό που πραγματικά ισχύει είναι πως ο κ. Δένδιας από την πρώτη στιγμή δεν είδε με καλό μάτι αυτό το πρόγραμμα για λόγους πολύ σημαντικότερους από τα όποια ενδοκυβερνητικά σενάρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όλο το προηγούμενο διάστημα είχε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο υφυπουργό επί των Οικονομικών Θάνο Πετραλιά ακριβώς για τα δημοσιονομικά θέματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο των ενόπλων δυνάμεων ενώ κόντρα στα όποια σενάρια οι σχέσεις του με τον κ. Πιερρακάκη ήταν και παραμένουν εξαιρετικές.
