Δολοφονία η υπόθεση Λιτβινένκο
Η Σκότλαντ Γιάρντ ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει πλέον την υπόθεση Λιτβινένκο ως δολοφονία. Ο εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχουν ακόμη συναχθεί συμπεράσματα για τον τρόπο που δηλητηριάστηκε με το ραδιενεργό ισότοπο ο ρώσος πρώην πράκτορας, Αλεξάντερ Λιτβινιένκο στο Λονδίνο, ούτε για τα κίνητρα της δολοφονίας, ούτε τίποτε σχετικό με την ταυτότητα των δραστών.
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία τα ίχνη πολωνίου 210 που εντοπίστηκαν στη βρετανική πρεσβεία στη Μόσχα, όπου οι υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά.
Στη ρωσική πρωτεύουσα βρίσκονται αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Σκότλαντ Γιάρντ, προκειμένου να συνεχίσουν την έρευνά τους για το θάνατο του πρώην πράκτορα της KGB, Αλεξάντερ Λιτβινένκο.
Οι βρετανοί επιθεωρητές αναμένεται να ανακρίνουν τον Αντρέϊ Λουγκοβόϊ και δύο συνεργάτες του, τον Βιατσεσλάβ Σοκολένκο και τον Ντμίτρι Κοβτούν. Οι δύο τελευταίοι συναντήθηκαν με τον Λιτβινένκο στο ξενοδοχείο Μιλένιουμ του Λονδίνου, λίγο πριν ασθενήσει ο ρώσος πρώην πράκτορας.
Ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών, Τζον Ρήντ έχει τονίσει ότι οι ερευνητές της Σκότλαντ Γιαρντ θα ακολουθήσουν τα στοιχεία όπου και αν οδηγήσουν, ενώ η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ έχει λάβει διαβεβαίωση από το ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.
«Ο Λιτβινένκο θα εκβίαζε ισχυρούς Ρώσους»
Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο που πέθανε στις 23 Νοεμβρίου στο Λονδίνο, σκόπευε να εκβιάσει αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και Ρώσους επιχειρηματίες, δηλώνει Ρωσίδα φοιτήτρια στην εφημερίδα Ομπζέρβερ.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ο Ρώσος πρώην πράκτορας είχε έρθει σε επαφή στις αρχές του έτους με τη φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Ουέστμινστερ και της πρότεινε να συνεργαστεί μαζί του και «να κερδίσει χρήματα».
«Μου είπε ότι θα εκβίαζε πολλά ισχυρά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ολιγάρχες και διεφθαρμένους αξιωματούχους στο Κρεμλίνο», φέρεται να λέει η Ρωσίδα.
«Έκανε λόγο για το ποσό 10.000 στερλινών (14.800 ευρώ/ 19.700 δολάρια) κάθε φορά που θα δεχόταν να σταματήσει την αποκάλυψη μυστικών εγγράφων, τα οποία προέρχονταν από την υπηρεσία FSB. Ο Λιτβινένκο είχε μείνει από χρήματα και ήταν απολύτως σίγουρος ότι θα μπορούσε ν΄ αποσπάσει οποιονδήποτε φάκελο», προσθέτει η γυναίκα.
Η εφημερίδα γράφει ότι πρόσβαση σε τέτοια έγγραφα φέρεται να έκανε τον Λιτβινένκο εχθρό του Κρεμλίνου και των ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων.
Η εφημερίδα Ντέιλι Μίρορ γράφει ότι η ΜΙ5, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών-εσωτερικής ασφάλειας, ανέκρινε την περασμένη εβδομάδα έναν άνδρα που έδειχνε να έχει «σημαντικές» πληροφορίες για το θάνατο του Λιτβινένκο.
Η εφημερίδα Κυριακάτικη Εξπρές υποστηρίζει την εκδοχή ότι ο Ρώσος πρώην πράκτορας είχε ασπασθεί το Ισλάμ και προσπαθούσε να προμηθεύσει στην Αλ Κάιντα πυρηνικό οπλισμό, με αποτέλεσμα να γίνει στόχος διεθνών αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών. Την εκδοχή αυτή η εφημερίδα τη στηρίζει στις πληροφορίες που έδωσε ο Τσετσένος πρώην υπουργός και γείτονας του Λιτβινένκο στο βόρειο Λονδίνο, Αχμεντ Ζακάγεφ, ο οποίος καταζητείται από τις ρωσικές αρχές για τρομοκρατικές ενέργειες.