''Δον Κιχώτης'' στο Badminton: Δείτε τους νικητές του διαγωνισμού
Το Stanislavsky Music Theatre της Μόσχας, μετά από μια σειρά εξαιρετικά επιτυχημένων παραστάσεων του μπαλέτου στο Royal Festival Hall του Λονδίνου, έρχεται στην Αθήνα και στο Θέατρο Badminton με τον ΄΄Δον Κιχώτη΄΄, ένα από τα πιο χαρούμενα και γιορτινά κλασικά μπαλέτα στην ιστορία του χορού, γεμάτο από θεαματικές χορογραφίες, χορευτική δεξιοτεχνία και ισπανικό ταμπεραμέντο. Από τις 3 έως τις 12 Απριλίου το κορυφαίο έργο του Θερβάντες ζωντανεύει στο Θέατρο Badminton.
Ο διαγωνισμός που διοργάνωσε το Flash.gr ολοκληρώθηκε.
Οι νικητές, που κερδίζουν από μία διπλή πρόσκληση για την Τετάρτη, 8 Απριλίου, στις 20:30, είναι:
- ΚΕΣΣΑΡΕΑ ΜΑΡΙΑ
- ΜΙΧΑΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
- ΕΣΑΠΑΛΟΓΛΟΥ ΒΙΚΥ
- ΤΣΙΑΛΤΑΣ ΝΙΚΟΣ
- ΠΑΠΠΑ ΓΛΥΚΕΡΙΑ
Τα ονόματα των νικητών θα βρίσκονται στο ταμείο του θεάτρου.
Ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας.
H ιστορία του μπαλέτου Δον Κιχώτης
Η πιο διάσημη και πιο διαχρονική εκδοχή του μπαλέτου χορογραφήθηκε από τον Marius Petipa, τον ασυναγώνιστο Maitre de Ballet των Τσαρικών μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης, πάνω στη μουσική σύνθεση της αινιγματικής φυσιογνωμίας του Ludwig Minkus, για τα μπαλέτα μπολσόι της μόσχας. Η επίσημη πρεμιέρα ήταν στις 26 Δεκεμβρίου του 1869. Το μπαλέτο ανέβηκε σε δύο νέες εκδοχές το 1900 και το 1902 από τον Alexander Gorsky, ο οποίος ενσωμάτωσε νέες χορογραφίες και μουσικές παραλλαγές. Το μπαλέτο παρέμεινε ζωντανό και μετά την επανάσταση του 1917 και έγινε κομμάτι του μόνιμου ρεπερτορίου τόσο των μπαλέτων μπολσόι όσο και των μπαλέτων Κίροφ της Αγίας Πετρούπολης. Στη Δύση έγινε γνωστό από την ομάδα της Anna Pavlova το 1924, σε μια παράσταση βασισμένη στην εκδοχή του Gorsky που δεν περιλάμβανε όλες τις σκηνές του έργου. Η πρώτη πλήρης εκδοχή του μπαλέτου ανέβηκε το 1962 από το Ballet Rambert. Από εκεί και έπειτα, μετράμε αρκετές αναδιασκευές του μπαλέτου, με πιο γνωστή αυτή του Rudolf Nureyev για το Vienna State Opera Ballet το 1966, του George Balanchine για το New York City Ballet το 1965, του Mikhail Baryshnikov για το American Ballet Theatre το 1980 και της Suzanne Farrell το 2005 για το New York City Ballet.
To μπαλέτο Stanislavsky της Μόσχας
Το μπαλέτο Stanislavsky ιδρύθηκε το 1929, όταν το πρώην αστέρι των μπαλέτων μπολσόι, η διάσημη μπαλαρίνα Victorina Krieger, σχημάτισε την ομάδα «Moscow Art Ballet» πατώντας στα χνάρια του Θεάτρου Τέχνης της μόσχας και της καινοτόμου μεθόδου του πρωτοπόρου δασκάλου υποκριτικής Κονσταντίν Στανισλάφσκι. Η Krieger υιοθέτησε τη φιλοσοφία της θεατρικής Σχολής του μεγάλου Ρώσου ηθοποιού, παραγωγού και σκηνοθέτη, σύμφωνα με την οποία οι ηθοποιοί προσπαθούν να ταυτιστούν με το ρόλο «καταδυόμενοι» στον εσωτερικό κόσμο του χαρακτήρα που υποδύονται. Ενθάρρυνε τα μέλη της ομάδας να είναι εκτός από άψογοι χορευτές και καλοί ηθοποιοί και να εξερευνούν τα προσωπικά κίνητρα του χαρακτήρα που ενσαρκώνουν, παρά να υιοθετούν ένα προσχεδιασμένο μοντέλο ερμηνείας. Τρία χρόνια μετά το θάνατο του Στανισλάφσκι το 1938, το Νέο μουσικό Θέατρο της μόσχας πήρε το όνομα του και έγινε η στέγη της χορευτικής ομάδας της Krieger. Τις πρώτες παραγωγές μπαλέτου διηύθυνε ο Nemirovich - Danchenko, αλλά αυτός που πραγματικά καθιέρωσε το Moscow Stanislavsky Ballet ως το πιο πετυχημένη συγκρότημα χορού της Ρωσίας, ανεβάζοντας, μεταξύ άλλων, τις αυθεντικές παραγωγές του Swan Lake και The Snow Maiden, ήταν ο πρώην κορυφαίος χορευτής και επί 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής τoυ θεάτρου, Vladimir Bourmeister. Aπό το 1971 έως σήμερα, στο τιμόνι του θεάτρου βρέθηκαν και άλλες σπουδαίες προσωπικότητες, με τελευταίο τον Vladimir Urin, που όλες με τη σειρά τους έφεραν στην ομάδα μεγάλη αναγνώριση εντός και εκτός συνόρων.
To βιβλίο του Θερβάντες
O Δον Κιχότε ντε λα μάντσα, με πλήρη τίτλο El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha (Ο πολυμήχανος ισπανός ευγενής Δον Κιχότε ντε λα μάντσα) είναι ένα από τα βιβλία που επηρέασαν σημαντικά την ισπανική λογοτεχνία, γραμμένο από τον Ισπανό συγγραφέα μιγκέλ ντε Θερβάντες. Το έργο εκδόθηκε σε δυο μέρη, το 1605 και το 1615 και περιγράφει τις περιπέτειες του πρωταγωνιστή Αλόνσο Κιχάνο, ο οποίος έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, χρίζει τον εαυτό του Δον Κιχώτη και ξεκινά ένα ταξίδι προς αναζήτηση της περιπέτειας, έχοντας για υπηρέτη του τον Σάντσο Πάντσα και πιστεύοντας ότι είναι ερωτευμένος με μια αγρότισσα την Aldonza Lorenzo, την οποία βαπτίζει ?ουλτσινέα. Παρόλο που το πρώτο μέρος είναι εντελώς κωμικό, το δεύτερο μισό καταπιάνεται με το θέμα της αυταπάτης και την αιώνια μάχη φαντασίας και λογικής.
ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ
«Είναι μια παράσταση γεμάτη με ισπανικό χορό, κλασικό μπαλέτο και χιούμορ - οι εξαιρετικοί χορευτές του μπαλέτου Στανισλάφσκι της μόσχας προσθέτουν την κομψή φυσική τους ενέργεια σ΄ αυτό το Ισπανικό ρομάντζο - αξίζει να το δείτε, καθώς οι χορευτές δουλεύουν σκληρά και ο ενθουσιασμός τους για το χορό χαρίζει σε όλη την παράσταση άνεση και ΄΄αέρα΄΄», Τhe Stage, Μ. Βρετανία.
«Η χορογραφία ΄΄έλαμπε΄΄ πάνω στη σκηνή: Η ομάδα του θεάτρου δούλεψε με θέληση, γεμάτη ενέργεια, ΄΄ηλιόλουστη΄΄, αξιοθαύμαστη. Μπράβο τους», Financial Times, Μ. Βρετανία
Ημέρες Παραστάσεων
Παρασκεύη 3 Απριλίου έως Κυριακή 12 Απριλίου
Παραγωγή: ADaM Productions
Χορηγός επικοινωνίας: Flash.gr