Ευρώπη οικονομία: Η δήλωση αυτή υποδηλώνει ότι, σε αντίθεση με κάποιες άλλες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ δεν θα αγοράζει ομόλογα απευθείας από εθνικές ή τοπικές κυβερνήσεις, αγοράζοντάς αυτά μόνο στη δευτερογενή αγορά, παρά το ότι θα διαθέσει 1,1 τρισ. ευρώ για τον σκοπό αυτό φέτος.

«Οι Συνθήκες θεωρείται ότι εννοούν πως η αγορά κρατικού χρέους από την πρωτογενή αγορά, δηλαδή η άμεση χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, θα υπονόμευε τη δυνατότητα του στόχου της ενθάρρυνσης μίας τέτοιας πειθαρχημένης δημοσιονομικής πολιτικής», ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ σε επιστολή της με χθεσινή ημερομηνία. Σε επιστολή της σε άλλον ευρωβουλευτή, η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η παροχή του λεγόμενου χρήματος από το ελικόπτερο δεν συζητήθηκε ποτέ από το Διοικητικό Συμβούλιο και συνεπώς οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν έχουν κάποια επίσημη θέση για το μέσο αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να συζητήσει σήμερα την αποδοχή ομολόγων χωρίς επενδυτική διαβάθμιση ως ενέχυρων από τις τράπεζες

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συζητήσει σήμερα το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, για το αν η ΕΚΤ θα δέχεται ομόλογα που δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση (junk-rated debt) ως ενέχυρα από τις τράπεζες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τηλεδιάσκεψη μπορεί να επιδιώκει να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι ορισμένα κρατικά και εταιρικά ομόλογα θα υποβαθμιστούν σύντομα σε μη επενδυτική βαθμίδα λόγω του κόστους από την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Ο οίκος πιστοληπτικής διαβάθμισης S&P Global Ratings αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή τη νέα αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της Ιταλίας, το οποίο είναι σήμερα δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής διαβάθμισης με αρνητική προοπτική. Μία υποβάθμισή του θα ήταν ένα βήμα προς έναν πιθανό αποκλεισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης από τα προγράμματα αναχρηματοδότησης και αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, επιταχύνοντας μία κρίση.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s θα ανακοινώσει τον Μάιο τη νέα αξιολόγησή του για το αξιόχρεο της Ιταλίας, το οποίο αντιστοιχεί σήμερα στ χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα τους. Αν και με βάση τους τρέχοντες κανόνες της ΕΚΤ, το αξιόχρεο της Ιταλίας θα πρέπει να υποβαθμισθεί σε μη επενδυτική βαθμίδα και από τους τέσσερις οίκους που αυτή λαμβάνει υπόψη – S&P, Moody’s, Fitch και DBRS – η προοπτική των υποβαθμίσεων ανησυχεί τους επενδυτές. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και η διαφορά των αποδόσεων των 10ετών τίτλων από αυτή των αντίστοιχων γερμανικών αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης (0,25 της ποσοστιαίας μονάδας) χθες, παρά την επιτυχή πώληση χρέους από τη χώρα.

Η ΕΚΤ έθεσε ένα προηγούμενο για την αποδοχή junk bonds τον περασμένο μήνα, συμφωνώντας στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμά της αγορών ομολόγων. Τον Απρίλιο επέκτεινε την παραχώρηση αυτή και στην αποδοχή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ως ενεχύρων, επιτρέποντας ουσιαστικά στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται από την κεντρική τράπεζα, ενώ χαλάρωσε παράλληλα και άλλους κανόνες για τα ενέχυρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις