Πετρέλαιο θέρμανσης: Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών η παράταση έως και τις 15 Μαΐου της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης στους καταναλωτές. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα περιληφθεί σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί εντός της εβδομάδος.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει οτι: “Η Κυβέρνηση παρατείνει τη χρονική περίοδο διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), η οποία λήγει την 30ή Απριλίου 2020, μέχρι και την 15η Μαΐου 2020. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ενταχθεί σε νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της εβδομάδας. Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των νοικοκυριών, καθώς διευκολύνονται να προχωρήσουν στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλή τιμή. Παράλληλα, τονώνεται η αγορά καυσίμων, η οποία έχει πληγεί λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων”.

Τιμές καυσίμων

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κινείται κάτω από τα 77 λεπτά το λίτρο, ενώ για τους δικαιούχους του επιδόματος που ισοδυναμεί με 25 λεπτά, η τελική τιμή ανέρχεται σε μόλις 52 λεπτά.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη των τελευταίων 10 ετών, γεγονός που έκανε πολλούς να σπεύσουν στα πρατήρια καυσίμων και να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για τον επόμενο χειμώνα.

Την ίδια εποχή πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείτο 92 λεπτά/ λίτρο, αλλά επειδή το επίδομα έφτανε τα 35 λεπτά, η τελική τιμή για τους δικαιούχους, διαμορφωνόταν στα 57 λεπτά.

Έτσι λοιπόν το Οικονομικό Επιτελείο έκρινε σκόπιμο να δοθεί αυτή η παράταση των 15 ημερών, καθώς η διάθεση του πετρελαίου κανονικά έληγε στις 30 Απριλίου.