ΟΛΠ Πειραιάς:  Ευθυγραμμισμένη στο πνεύμα πρόσφατου ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά έρχεται η επιστολή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, με την οποία ερωτά εάν υπάρχει δυνατότητα αναστολής των εργασιών στο έργο επέκτασης του επιβατηγού λιμένα που η ίδια η περιφέρεια χρηματοδοτεί.

Ο περιφερειάρχης  Αττικής αναφέρει πως γνωρίζει ότι «το έργο διαθέτει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις και εγκρίσεις», αλλά, όπως σημειώνει, θέλει να περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής τη μελέτη ανανέωσης των περιβαλλοντικών όρων που υποβλήθηκε από την ΟΛΠ Α.Ε. για το σύνολο των έργων του λιμανιού. Κάτι που, όπως εξηγεί, δεν κατέστη δυνατό να γίνει εξαιτίας των καθυστερήσεων που προκάλεσε η πανδημία.

Επίσκεψη του κ. Πατούλη στις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά

Στο  Υπουργείο Ναυτιλίας υπήρξε δυσαρέσκεια καθώς το εν λόγω έργο όχι μόνο είναι αδειοδοτημένο, αλλά ο ίδιος ο περιφερειάρχης είχε ζητήσει τον Νοέμβριο την επίσπευση της υλοποίησής του, ενώ παρέστη και ως κεντρικός ομιλητής στα εγκαίνιά του στα τέλη Φεβρουαρίου

Η εξήγηση του Περιφερειάρχη

Ο κ. Πατούλης, ο περιφερειάρχης σύμφωνα με.πληροφορίες κάνει λόγο για κίνηση “ισχυρότερης νομιμοποίησης του εν λόγω αλλά και των υπόλοιπων έργων”

Αγκάθι στις ελληνοκινεζικές σχέσεις

Αν το το θέμα ξεπεράσει το επίπεδο μιας απλής επιστολής ενδεχομένως να προκαλέσει πρόβλημα στις ελληνοκινεζικές σχέσεις σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων σαν αυτές που έχει δρομολογήσει η Cosco, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

Τι λένε Πλακιωτάκης και  Κινέζοι

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης πλακιωτάκης απάντησε στον Περιφερειάρχη Αττικής λέγοντας πως το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο.

Η Cosco σημειώνει για το θέμα πως «για το έργο επέκτασης επιβατικού λιμένα Πειραιά (νότια επέκταση) έχουν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία άδειες και εγκρίσεις, συμπεριλαμβανομένων και των περιβαλλοντικών του αδειοδοτήσεων. Πιο συγκεκριμένα, έχει εκδοθεί από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 3122.1-Τ11/22673/2019 έγκριση εκτέλεσης του έργου, καθώς και οι προαπαιτούμενες αποφάσεις έγκρισης της τεχνικής μελέτης και των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Οι ως άνω αποφάσεις βρίσκονται σε πλήρη ισχύ και συνεπώς το εν λόγω έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο».

Η επέκταση του επιβατηγού λιμένα Πειραιά, ώστε να δημιουργηθούν δύο θέσεις για πρόσδεση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων νέας γενιάς, μήκους μεγαλύτερου των 280 μέτρων και δυναμικότητας 2.500 επιβατών, είναι έργο ύψους 126 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω του Αξονα Προτεραιότητας 7 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020. Η συμμετοχή του ΟΛΠ, που θα καλυφθεί από τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, υπολογίζεται ότι είναι της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ. Ανάδοχος του έργου, η υλοποίηση του οποίου έχει ξεκινήσει, είναι η κατασκευαστική ΤΕΚΑΛ και η ολοκλήρωσή του αναμένεται μετά τα μέσα του 2022.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις