Κορονοϊός κρίση: Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φοβούνται για την ζωή τους και το εργασιακό μέλλον τους λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα, οι υπερ-υπερ-πλούσιοι συνεχίζουν να τρέχουν με ταχύτητες ρεκόρ το 2020.

Το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (IPS) στην Ουάσινγκτον, το οποίο αναλύει την ανάπτυξη των πλουσιότερων Αμερικανών από το 1990, δημοσίευσε μια νέα έκθεση.

Αποτέλεσμα: Το έτος κορονοϊού το 2020 μέχρι στιγμής είναι για πολλούς δισεκατομμυριούχους.

Γεγονός 1: Οι 614 δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής αξίζουν πλέον περισσότερο από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από τις 18 Μαρτίου, η συνολική περιουσία τους ήταν 2,9 τρισεκατομμύρια. Έχει πλέον διογκωθεί σε 3,2 τρισεκατομμύρια. Αύξηση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ένα μόνο μήνα! Μόνο το αφεντικό του Amazon Jeff Bezos αυξήθηκε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αντιστάθμισε σχεδόν το κόστος του διαζυγίου του (36 δισεκατομμύρια).

Γεγονός 2: Οι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως έγιναν 18% πλουσιότεροι σε μόλις τρία χρόνια. Σύμφωνα με την Wikipedia, υπάρχουν 2208 δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή έχουν περιουσία 9,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι μια αύξηση 18 τοις εκατό από το 2017.

Γεγονός 3: 8 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ έχουν κερδίσει περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο το καθένα από την 1η Ιανουαρίου. Τουλάχιστον τουλάχιστον 11 εκατομμύρια δολάρια ανά ημέρα. Μερικοί από αυτούς είχαν δει τα περιουσιακά τους στοιχεία να μειώνονται μετά τη σταδιακή πτώση του χρηματιστηρίου τον Φεβρουάριο. Αλλά η νέα τους «φτώχεια» ήταν βραχύβια. Επειδή οι χρηματιστηριακές αγορές όχι μόνο έχουν ανακάμψει σημαντικά, αλλά οι υπερ-πλούσιοι έχουν γίνει νικητές της πανδημίας. Αυτό ισχύει ειδικά για την ψηφιακή περιοχή.

Παραδείγματα: Η Tesla έχει αυξηθεί κατά περίπου 80 τοις εκατό από τις αρχές του έτους, η Amazon κατά περίπου 30 τοις εκατό.

Γεγονός 4: Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ (73) μετακόμισε στον Λευκό Οίκο, οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής έχουν γίνει 20% πλουσιότεροι. Τον Ιανουάριο του 2017, υπήρχαν «μόνο» 565 δισεκατομμυριούχοι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη την εποχή, τα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία ήταν 2,7 τρισεκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των μεγάλων Αμερικανών αυξήθηκε σε 614 και η συνολική αξία τους στα 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η τάση μεταξύ των Αμερικανών: Η φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ κατέστησε δυνατή. Πολλοί Αμερικανοί θα είχαν ωφεληθεί από το νέο νόμο, αλλά δισεκατομμυριούχοι όπως ο ίδιος ο Τραμπ ήταν οι πραγματικοί νικητές.

Γεγονός 5: Μεταξύ 1990 και 2020, ο πλούτος σε δολάρια των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ εκτοξεύθηκε κατά ένα απίστευτο 1130 τοις εκατό. Αυτό είναι 210 φορές γρηγορότερο από τον διάμεσο πλούτο, ο οποίος αυξήθηκε κατά 5,37% την ίδια περίοδο.

Γεγονός 6: Μόνο την τελευταία δεκαετία, ο πλούτος τους σχεδόν διπλασιάστηκε στο 80,6%.

Γεγονός 7: Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί κατέχουν το 64% του συνόλου των 324 εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι κορυφαίοι 400 κερδισμένοι έχουν το ένα τρίτο του συνολικού ιδιωτικού πλούτου στη γη απεριόριστων ευκαιριών.

Γεγονός 8: Οι τρεις πλουσιότεροι Αμερικανοί μόνον έχουν το 50% των νοικοκυριών των ΗΠΑ – δηλαδή περίπου 160 εκατομμύρια άτομα. Τα ονόματά τους: Jeff Bezos (140 δισεκατομμύρια δολάρια), Bill Gates (106 δισεκατομμύρια) και Warren Buffett (80 δισεκατομμύρια).