Τουρκία Οικονομία: Την αποκάλυψη πως η Τουρκία ετοιμάζεται να αποκλείσει τα δολάρια ή το ευρώ στις εμπορικές συναλλαγές της με κάποιες χώρες έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊρακ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sabah ανέφερε πως «σε 1-2 μήνες θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα για να ξεκινήσουμε εμπόριο σε τοπικά νομίσματα της κάθε χώρας. Αυτό θα γίνει με τις χώρες που έχουν σημαντικό μερίδιο στο εμπορικό μας έλλειμμα. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να χτιστεί ένα νέο σύστημα και νέοι κανόνες παιχνιδιού για μια εμπορική ισορροπία που θα βασίζεται στην ισότητα».

Η Τουρκία βρίσκεται σε οριακό σημείο από την άποψη των συναλλαγματικών διαθεσίμων, τα οποία “καίει” με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στα χρονικά. Όπως ανέφερε το πρακτορείο Bloomberg την Τρίτη, η Kεντρική Tράπεζα της Τουρκίας έχει εξαντλήσει (μετά τα swaps των τελευταίων εβδομάδων με εγχώριες τράπεζες, συνολικού ύψους 32 δισ. δολαρίων) τα καθαρά διαθέσιμά της, τα οποία υπολογίζονται σε λιγότερα από 1 δισ. δολάρια. Αλλά και ονομαστικά, το σκληρό συνάλλαγμα που έχει στη διάθεσή του το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει υποχωρήσει από τα 41,1 δισ. δολάρια στις αρχές του έτους σε μόλις 25,9 δισ. δολάρια στις 17 Απριλίου, με αποτέλεσμα η χώρα να είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε οποιαδήποτε διατάραξη της εξωτερικής της χρηματοδότησης σε αυτές τις ούτως ή άλλως δύσκολες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας ξεπέρασε όλες τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας. Στο διάστημα Ιανουαρίου-Aπριλίου η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 17,4% έναντι του δολαρίου και 14,7% έναντι του ευρώ με τους οικονομικούς αναλυτές να αναφέρουν πως η τουρκική λίρα ενδέχεται να συνεχίζει να χάνει την αξία της σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Παράλληλα εντύπωση προκαλεί και η αύξηση των CDS (ασφάλιστρα ομολόγων) της Τουρκίας. Μέσα σε 4 μήνες η τιμή τους αυξήθηκε κατά 102% και από τις 282,2 μονάδες έφτασαν στις 572,02 μονάδες. Αναλυτές αναφέρουν πως αυτό δείχνει την αύξηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας.

Οσο για την πανδημία, τα στοιχεία αναφέρουν μείωση του αριθμού των νεκρών και των κρουσμάτων από κορονοϊό. Συνολικά από τις 13 Μαρτίου που είχε ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα η Τουρκία καταγράφει 3.397 νεκρούς 126.045 κρούσματα.

Πληροφορίες Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις