Eurogroup: Επί τάπητος θα τεθούν τα όρια της χρήσης του δανείου του ESM ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία για το αν η χρηματοδότηση των 240 δισ. που αναμένεται να είναι διαθέσιμα από την 1η Ιουνίου θα σηματοδοτεί και την επιβολή κάποιου Μνημονίου.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διάρκεια των δανείων και την ακριβή τιμολόγηση, αλλά και να οριστικοποιήσουν τις συνοδευόμενες προϋποθέσεις -εάν τα χρήματα θα δαπανώνται άμεσα ή έμμεσα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης που «παρέλυσε» στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. Μπορεί για παράδειγμα να θεωρηθεί έμμεση δαπάνη για την πρόληψη κατά του ιού η καραντίνα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους και η κάλυψη εισοδημάτων και ασφαλιστικών εισφορών;

Ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να διευκρινίσει η ίδια η ηγεσία του ΕΜΣ είναι ποια θα είναι η εποπτεία σε όσους δανειστούν από το συγκεκριμένο εργαλείο. Ο επικεφαλής του οργανισμού κ. Κλάους Ρέγκλινγκ είχε πει στην πρώτη απόφαση για το θέμα στις 9 Απριλίου ότι μετά την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού η κάθε χώρα που θα δανειστεί θα πρέπει να έχει προτεραιότητα την επαναφορά της δημοσιονομικής της σταθερότητας .

Η κόντρα Ιταλίας Ολλανδίας καλά κρατεί με τους Ιταλούς να ζητούν να πέσει χρήμα κάνοντας λόγο για «prevention related costs» και τον ολλανδό ΥΠΟΙΚ Β. Χούκστρα να επιμένει ότι για τα δάνεια του ESM θα υπάρχουν όροι (conditionality).

Με χθεσινή επιστολή τους προς τον επικεφαλής του Eurogroup, ο Επίτροπος Τζεντιλόνι και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, επιχειρούν να διασκεδάσουν τους φόβους των Νότιων για τον κίνδυνο επιβολής σιδηράς εποπτείας, προτείνοντας επί της ουσίας την αναστολή των σχετικών όρων που συνοδεύουν την ενεργοποίηση της Ενισχυμένης Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής του ESM. Η νομική και πολιτική βάση, είναι ότι πρόκειται για μια έκτακτη περίσταση κι ένα έκτακτο «εργαλείο», με μόνη υποχρέωση των χωρών, που θα λάβουν αυτά τα δάνεια, να τα ρίξουν στην Υγεία.

Συγκεκριμένα προτείνουν:

  • ότι η εποπτεία θα περιοριστεί στο αν τα δάνεια αυτά καλύπτουν όντως τις άμεσες και έμμεσες δαπάνες Υγείας
  • ότι οι προβλεπόμενες αξιολογήσεις θα ενσωματωθούν στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου
  • ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα πρόσθετων αναφορών για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα των χωρών αυτών
  • ότι δεν υπάρχει σκοπιμότητα ενεργοποίησης των προβλεπόμενων μηχανισμών για τις διαρθρωτικές αδυναμίες των χωρών και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες
  • ότι αυτό το «χαλαρό» πλαίσιο εποπτείας θα λήξει μόλις «τραβηχτούν» τα προβλεπόμενα κονδύλια
  • και ότι πάνω απ’ όλα δεν πρόκειται να γίνουν συστάσεις για λήψη διορθωτικών μέτρων στις χώρες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δάνεια


Στην πρώτη απόφαση τους οι υπουργοί οικονομικών είχαν αποφασίσει ότι ο ΕΜΣ θα μπορεί να δανείσει κάθε κράτος μέλος με ένα ποσό που θα ισούται κατ’ ανώτερο στο 2% του ΑΕΠ του για να καλύψει άμεσες και έμμεσες δαπάνες που αφορούν το σύστημα υγείας του με στόχο να αντιμετωπίσει τις δαπάνες για κορονοϊό αλλά και τις δαπάνες πρόληψης εξάπλωσης του.

Η στάση της Ελλάδας

Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αποφύγει να είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα προσφύγει πρώτη σε αυτή την γραμμή, αωστόσο δεν μπορεί να την αγνοήσει, αφού οι εκτιμήσεις για την τεράστια ύφεση και την εκτίναξη της ανεργίας ουσιαστικά προεξοφλούν ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί τελικά να προσφύγει στον ESM για δανεικά μολονότι δεν βρίσκεται ακόμα σε αυτό το στάδιο.

Σε ειδικό παράρτημα εκτιμάται από την Κομισιόν και από τον ESM ότι το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί στην Ελλάδα θα είναι για φέτος στα 12,6 δισ. ευρώ και το 2021 στα 6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια που συνολικά αναλογούν στην Ελλάδα με βάση τα εργαλεία (πρόγραμμα SURE, ΕΤΕπ, ESM) ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.

Στην ατζέντα και ο τουρισμός

Επιπλέον, η Γερμανία δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τις χώρες του Νότου να αφήσει την σκληρή γραμμή, που δεν θέλει επί της ουσίας τουριστική περίοδο φέτος ακόμα και τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και να συνταχθεί σε ένα κλιμακωτό άνοιγμα με προϋποθέσεις. Αν και εναπόκειται στην κάθε χώρα το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση, η Κομισιόν πιέζει για τουλάχιστον επί της αρχής ενιαία στάση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις