Ένα επικαιροποιημένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, και έχει το κωδικό όνομα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» εκπόνησε το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου με στόχο να αποτυπώνει  συγκεκριμένες προτάσεις μέτρων, στο πνεύμα που ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε μιλώντας πρόσφατα σε υπαίθρια εκδήλωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ όπου σημείωσε ότι «ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο άρρηκτα δεμένο το συμφέρον των εργαζομένων, με των εργοδοτών αλλά με τρόπο δίκαιο».

Στιγμιότυπο από την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα σε καταστήματα στις 14 Μαίου 2020

Αιχμή του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Νίκης Ζορμπά που δημοσιεύεται στο capital.gr αποτελεί η στήριξη του κόσμου της εργασίας, δια της στήριξης των επιχειρήσεων αλλά με τρόπο δίκαιο και όχι μονόπλευρο. Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «πλήρως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο σχέδιο προτάσεων», το οποίο θα καλέσουν  την κυβέρνηση, να εφαρμόσει άμεσα.

Εναλλακτική πρόταση για  την Προκαταβολή φόρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που περιλαμβάνονται στο «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» είναι και η πρόταση για μείωση προκαταβολής φόρου ύψους έως 80%.

Προβλέπεται στην πρόταση η για ένα έτος:

  • Μείωση προκαταβολής φόρου 50% για ατομικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα
  • Μείωση προκαταβολής φόρου 80% για τα νομικά πρόσωπα.

Αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί η αναγκαιότητα καταβολής εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για 2.200.000 νοικοκυριά στα οποία συμμετέχουν άνεργοι, επισφαλώς εργαζόμενοι (εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου), εποχικοί εργαζόμενοι, καλλιτέχνες, αγρότες και πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τι θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις επιχειρήσεις

Στις προτάσεις του «ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΙΙ», διακριτή θέση θα έχουν επίσης οι προτάσεις για:

  • Επιδότηση των επιχειρήσεων, ώστε να πληρώνεται ο μισθός των εργαζομένων στο 100% (υπό την προϋπόθεση να μην αλλάζει η σχέση εργασίας και να μη γίνουν απολύσεις στην επιχείρηση).
  • Μη επιστρεπτέα ενίσχυσή τους ώστε να έχουν ρευστότητα για τρέχοντα έξοδα και κεφάλαια κίνησης, πέρα από επιδότηση για μισθολογικό κόστος, ώστε και οι εργαζόμενοι να καλύπτονται χωρίς απώλειες και η επιχείρηση να ελαφρυνθεί.
  • Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και ιδιαίτερη πρόνοια σε τουρισμό και εστίαση
  • Μέτρα στήριξης για τον πρωτογενή τομέα

Οι δύο βασικοί άξονες του Μένουμε Όρθιοι II

1. Εργασιακά

  • Τα μέτρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη της εργασίας έχουν «συγκεκριμένο στρατηγικό προσανατολισμό, την προστασία των εργαζομένων, τη διατήρηση της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών και την ανατροπή των τάσεων απορρύθμισης της αγοράς εργασίας».
  • Κεντρικό σημείο της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κάλυψη στο 100% του μισθού του εργαζόμενου και η διατήρηση της σχέσης εργασίας του όπως αυτά ήταν διαμορφωμένα τον Φλεβάρη του 2020, προ κορονοϊού δηλαδή. Το δημόσιο έρχεται να καλύψει πλήρως το μέρος του μισθού που αδυνατούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις.

2. Επιχειρήσεις

  • Απαραίτητη προϋπόθεση, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, για τη στήριξη της οικονομίας η στήριξη της ζήτησης αλλά και η στήριξη της προσφοράς. Επομένως αποφασιστικής σημασίας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Στις παρούσες συνθήκες το βασικό πακέτο μέτρων που θα προταθεί έχει οριζόντιο χαρακτήρα και καλύπτει το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις