Τονίζει πως “αν η Ευρώπη θέλει να έχει την παραμικρή ελπίδα, θα πρέπει να αποδειχθεί αλληλέγγυα και ικανή για δράση” και αναφέρει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Η συνέντευξή του έρχεται μία ημέρα, μετά την κατάθεση πρότασης από τέσσερις χώρες με επικεφαλής την Αυστρία, η οποία λέει “όχι” σε πολιτική επιδότησης υπέρ της ανάκαμψης και ζητά τα χρήματα στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί, να δοθούν ως δάνεια. Ο Σόιμπλε τονίζει πως “δεν υπάρχει εναλλακτική” από την πρόταση Μέρκελ και Μακρόν, αλλά παράλληλα, σημειώνει ότι δεν θα πρόκειται για ένα σχέδιο αμοιβαιοποίησης παλαιών χρεών.

“Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, αυτή η κρίση θα μας πλήξει όλους. Πρέπει όλοι να προσέξουμε, να διανείμουμε τα βάρη δίκαια και βέβαια να στηρίξουμε περισσότερο εκείνους που δοκιμάστηκαν περισσότερο” τονίζει. “Ωστόσο είναι σαφές: Για πολλούς ανθρώπους αυτή η κρίση θα φέρει οπωσδήποτε μεγάλες μειώσεις“, αναφέρει. Στο σημείο αυτό, επικρίνει τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος άφησε πρόσφατα να εννοηθεί ότι βλέπει στο γερμανογαλλικό σχέδιο το προστάδιο της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, ενδεχομένως στο πρότυπο των ΗΠΑ. “Από μένα δεν θα ακούσετε τέτοιες εκφράσεις. Η συζήτηση για Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν βοηθά να επιτευχθεί ο στόχος” λέει ο Σόιμπλε.

Ασκεί κριτική στον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών και για την επιλογή του όρου “μπαζούκα” σε ό,τι αφορά το πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας. Ο  Σόιμπλε θεωρεί αδόκιμο τον όρο, τόσο λόγω της φύσης του όπλου, όσο και επειδή, κατά την άποψή του, αυτή η διατύπωση δίνει την εντύπωση ότι μοιράζονται χρήματα χωρίς τέλος.

Τονίζει πως το “Ταμείο ανασυγκρότησης” που προτείνουν Βερολίνο και Παρίσι δεν σημαίνει αμοιβαιοποίηση παλαιών χρεών, “αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να προωθήσει την οικονομική ανοικοδόμηση στην Ευρώπη. Θα υπάρξουν προγράμματα της Επιτροπής και αυτή θα πρέπει να ελέγχει αυστηρά, εάν τα χρήματα τοποθετούνται σωστά”.

Διαβάστε την συνέντευξη

“Δεν ανησυχώ για τη δημοκρατία μας”

Όσον αφορά τα μέτρα περιορισμού δημοκρατικών δικαιωμάτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων και το κύμα διαμαρτυριών, λέει πως η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Γερμανία λειτουργούν και δεν κινδυνεύουν ούτε από τους περιορισμούς για την προστασία από τον κορονοϊό, αλλά ούτε και από τις διαδηλώσεις εναντίον τους. Οι διαδηλώσεις αποδεικνύουν “πόσο ανοιχτή είναι η κοινωνία μας”, λέει. “Είναι καλό να διατυπώνει κανείς την επιθυμία του, να διατηρηθεί για παράδειγμα η ελευθερία της έκφρασης”, προσθέτει.

Ως προς το συμπέρασμα που βγαίνει από τις διαμαρτυρίες, τις ταυτίζει ουσιαστικά με τον πολιτικό εξτρεμισμό και προειδοποιεί πως “κανείς δεν είναι ασφαλής από το χειροκρότημα της λάθος πλευράς” και συμβουλεύει όποιον θέλει να στηρίζει το Σύνταγμα της χώρας, να πάρει αποστάσεις από τους εξτρεμιστές, “για να μην μολυνθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο”.

“Τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν ανεστάλησαν ποτέ. Περιορίστηκαν κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας και εν μέρει περιορίζονται ακόμη και τώρα”, τονίζει ο Σόιμπλε και εμφανίζεται καθησυχαστικός και για την συνέχεια. “Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο ελέγχουν τακτικά εάν τα μέτρα είναι ανάλογα της κατάστασης. Δεν ανησυχώ καθόλου για την δημοκρατία μας” σημειώνει.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις