Με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, η μείωση κατά 0,9% αποτυπώνει ένα μικρό μέρος των επιπτώσεων της πανδημίας στο ΑΕΠ της χώρας καθώς τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν μετά τα μέσα Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε ετήσια βάση:

  •  η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,1% ενώ η δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7% έναντι αύξησης 2% από το Δημόσιο
  • οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 6,4%
  • οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση 2,5%
  • οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση μόλις κατά 0,2%.

Ωστόσο, στην εκτίμηση ότι με βάση τους πρόδρομους δείκτες που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών η ύφεση στην Ελλάδα θα είναι χαμηλότερη από άλλες χώρες, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα, δήλωσε ότι η μείωση στα έσοδα του προϋπολογισμού τον Μάιο θα είναι μεν πολύ μεγαλύτερη από τον Απρίλιο, αλλά θα κινείται εντός των εκτιμήσεων του υπουργείου για πτώση 40%.

Πιθανή η έξοδος στις αγορές

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ FM», ο υπουργός προανήγγειλε εκ νέου έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες, προσθέτοντας ότι τα ποσά αυτά που δανείζεται το κράτος χρησιμοποιούνται – μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού, και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης – για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Είπε ότι από τον Ιούλιο θα αρχίσουν να εισρέουν ευρωπαϊκά κονδύλια και επανέλαβε πως «δεν θα χρειαστεί να ακουμπήσουμε τα 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα στον ESM».

Όσον αφορά την έξοδο στις αγορές σημείωσε ότι “βγήκαμε με επιτυχία τον προηγούμενο μήνα με 2 δισ. ευρώ. Είναι πιθανόν να βγούμε το επόμενο διάστημα, οι αγορές εξακολουθούν να μας αντιμετωπίζουν με θετικό πρόσημο” και πρόσθεσε ότι “βγήκαμε χθες για έντοκα γραμμάτια με 0,25% επιτόκιο και 75% συμμετοχή των ξένων”.

Διευρύνονται τα κριτήρια για τα νέα ‎€2 δισ. στις επιχειρήσεις

Αναφερόμενος στη β’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής» (κρατικά δάνεια ύψους 1,4 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθούν στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου), δήλωσε ότι θα ενισχυθούν τα κριτήρια, προκειμένου να καλυφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους. Πρόσθεσε δε, ότι κατά την α’ φάση το 85% των 600 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν αφορούσαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έως 50 εργαζόμενους.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τον τουρισμό και τις μεταφορές, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, είπε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξελίξεις που θα υπάρξουν στην εστίαση, στην κίνηση σε αεροδρόμια και πλοία, στα πιθανά νέα υγειονομικά προβλήματα και στο άνοιγμα των συνόρων. Ενώ για τη μείωση του ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.ά., ανέφερε πως «ο ΦΠΑ στην εστίαση εν πολλοίς θα πάει στον επιχειρηματία, ενώ ο ΦΠΑ στις μεταφορές θα πάει στον καταναλωτή».

Τέλος, απάντησε κατηγορηματικά «όχι», στην ερώτηση εάν υπάρχει σενάριο για μείωση μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο στην περίπτωση που δυσχεράνουν οι συνθήκες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις