Πρόκειται για πρόδρομες εργασίες του κυρίως έργου της ανάπτυξης, οι οποίες χρηματοδοτούνται από τη Lamda Development, την παραχωρησιούχο της έκτασης του Ελληνικού και η λύση αυτή υιοθετήθηκε προκειμένου να κερδηθεί χρόνος όσο εξελίσσεται η διαδικασία ανάθεσης άδειας λειτουργίας καζίνο.

Η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής υλοποίησης και για τις κατεδαφίσεις των εγκαταστάσεων (κτιρίων και εν γένει κτισμάτων και κατασκευών) του Ελληνικού. Για τον σκοπό αυτό, για την υλοποίηση δηλαδή τμηματικών κατεδαφίσεων, η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα έκδοσης περισσοτέρων αποφάσεων του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στην τροπολογία αναφέρεται ακόμη ότι η εκτέλεση των κατεδαφίσεων είναι δυνατόν να λάβει χώρα μέσα σε μία πενταετία από την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων, ενώ απαιτείται η κατάθεση στο γραφείο Ελληνικού αριθμού δικαιολογητικών.

Για την κατάθεση των εν λόγω δικαιολογητικών εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις από το Γραφείο Ελληνικού εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης, μετά την έκδοση των οποίων ή σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της ανωτέρω προθεσμίας, επιτρέπεται η έναρξη των εργασιών κατεδάφισης.

Τις αρχικές αυτές εργασίες κατεδάφισης θα υλοποιήσει η τεχνική εταιρεία Intrakat, ενώ οι κατεδαφίσεις αφορούν κυρίως αυθαίρετα κτίρια και δομές, που προσεγγίζουν τα 900 και δεν έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από τη σύμβαση παραχώρησης και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων με εξαίρεση τα εξής 13 διατηρητέα ή διατηρούμενα κτήρια:

1. Τα διατηρητέα Υπόστεγα Πολεμικής Αεροπορίας Α, Β, Γ (ΦΕΚ ΑΑΠ 400/2009)

2. Το διατηρητέο Κτίριο του Πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου Αθηνών (ΦΕΚ Β 351/2006)

3. Το διατηρητέο Αγγλικό Υπόστεγο (Παγόδα) (ΦΕΚ ΑΑΠ 307/2016)

4. Οι εγκαταστάσεις ΕΥΔΑΠ

5. Οι Ιεροί Ναοί Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, Αγίας Παρασκευής και Αγίας Τριάδας

6. Οι εγκαταστάσεις του Σταθμού Μετρό Αργυρούπολης

7. Το Κέντρο Διανομής Ελληνικού (ΔΕΗ)

8. Τα κτήρια των αθλητικών εγκαταστάσεων (τμήμα, Baseball I, Κανόε Καγιάκ)

9. Τα κτήρια της ΥΠΑ – Υπηρεσίες Εναέριας Κυκλοφορίας Αθηνών

10.Οι εγκαταστάσεις του ΤΡΑΜ

11. Τα κτήρια της ΕΜΥ

12. Τα τρία διατηρητέα κτήρια επί της οδού 3ης στο κάτω Ελληνικό

13. Το κτήριο επί της συμβολής των οδών Ελ. Βενιζέλου και 27ης (πρώην ΛΕΚ)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις