Την Τετάρτη ξεκινά η Δημόσια Προσφορά του επταετούς κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους από 270 εκατ. ευρώ έως 320 εκατ. ευρώ, της Lamda Development. Σημειώνεται πως αναμένεται να διατεθούν συνολικά έως 320.000 ομολογίες των 1.000 ευρώ, ενώ η δημόσια προσφορά θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις η έκδοση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά 70% (224.000 ομολογίες) σε ειδικούς επενδυτές και 30% (96.000 ομολογίες) σε ιδιώτες επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί η έκδοση του ομολόγου, αποτελεί έναν βασικό παράγοντα για την χρηματοδότηση του Ελληνικού, καθώς μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου η εταιρεία έχει ήδη εξασφαλίσει 650 εκατ. ευρώ και περίπου 1,1 δισ. ευρώ μέσω τραπεζικού δανεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2 δισ. ευρώ που απαιτεί το έργο στην πρώτη φάση είναι εξασφαλισμένο, ενώ η εταιρεία εκτιμά ότι η πώληση κατοικιών θα αποφέρει έσοδα 400 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital, δεδομένου του “πράσινου” χαρακτήρα της Μητροπολιτικής Παρέμβασης στο Ελληνικό, μένει να φανεί εάν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) συμμετάσχει στην έκδοση της Lamda Development. Και αυτό δεδομένου ότι στις 8 Ιουλίου εγκρίθηκε η δεύτερη επέκταση του Ελληνικού Πλαισίου Επενδύσεων σε Εταιρικά Ομόλογα της τράπεζας, που είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ και αποσκοπεί στην χρηματοδότηση ομολογιακών εκδόσεων εισηγμένων εταιρειών.

Τα κεφάλαια

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ τα πρώτα 81 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή ανεξόφλητου ποσού 89,1 εκατ. ευρώ κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου της εισηγμένης. Ωστόσο, σε διάστημα δύο χρόνων θα διατεθούν:

– 100 εκατ. ευρώ στην Ελληνικό Α.Ε. μέσω ενδο-ομιλικού δανείου διάρκειας έως 2 ετών. Μετά την αποπληρωμή του θα παραμείνει διαθέσιμο για τη μερική κάλυψη τραπεζικής εγγυητικής επιστολής ύψους 150 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει μετά την αποπεράτωση της κατασκευής της πρώτης φάσης του έργου που εκτιμάται σε 5 έτη προς εξασφάλιση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Lamda Development για τυχόν υπερβάσεις κόστους. Όπως και για τη κάλυψη τυχόν μειωμένων προσόδων από πωλήσεις ή/και εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού του έργου.

– 63 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου εντός του πολεοδομικού κέντρου επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και εκτιμώμενη μεικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια περίπου 72.000 τ.μ., καθώς και στην ανάπτυξη εμπορικού κέντρου εκτιμώμενης δόμησης περίπου 30.000 τ.μ. στο χερσαίο χώρο της μαρίνας του Αγίου Κοσμά

Σε μία τριετία, θα κατευθυνθούν:

-43,8 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, τόκων και χρηματοοικονομικών εξόδων της Lamda

– 25 εκατ. ευρώ σε νέες επενδύσεις στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις