Σε συναγερμό έχει τεθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βλέποντας τις εισπράξεις από φόρους να κατρακυλούν, την τρύπα στα κρατικά ταμεία να μεγαλώνει λόγω της πτώσης του τζίρου που εμφανίζουν κλάδοι της οικονομίας και το κλίμα αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας να εντείνεται καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν λιγότερα κατά 3,9 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού του 2020. Όσον αφορά τα φορολογικά έσοδα, τον Ιούνιο ήταν μειωμένα κατά 569 εκατ. ευρώ, 20% περίπου λιγότερα σε σχέση με το στόχο που προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η βουτιά στα φορολογικά έσοδα συνεχίστηκε και τον Ιούλιο με τα στοιχεία που συλλέγει το Γενικό Λογιστήριο να προοιωνίζονται πτώση περίπου 30% σε σχέση με το στόχο. Φυσικά, ο αρχικός στόχος για έσοδα 4,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο έχει μείνει στα χαρτιά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το πλήγμα στα έσοδα προέρχεται κυρίως από την πτώση του τουρισμού που αποτελεί βαρόμετρο και για την ύφεση σημειώνοντας ότι «το μέγεθος της επιβράδυνσης θα καθοριστεί από τα έσοδα των 4 μηνών της τουριστικής περιόδου».

Όμως το έλλειμμα στα έσοδα του Ιουλίου αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω από την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 28 Αυγούστου, καθώς πολύ λίγες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις δυο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος ή ολόκληρο το ποσό κερδίζοντας έκπτωση 2% έως τις 31 Αυγούστου. Έτσι, πολλοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν σήμερα την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος αλλά θα αναβάλουν την πληρωμή της για το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα (στον Ant1) η χώρα θα έχει εφέτος ένα σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δις. ευρώ των αναδρομικών με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία η οποία στο εξάμηνο αντιμετωπίζει ήδη πρωτογενές έλλειμμα 6,1 δις. ευρώ.

Αυτήν τη στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 31,5 δις. ευρώ από 37,5 δις. ευρώ στην αρχή της πανδημίας και εάν στη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης περίπου 14 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα με το νέο στοχευμένο πακέτο στήριξης της οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης του καθεστώτος των μειωμένων κατά 40% ενοικίων που ισχύει για όσους πλήττονται από την πανδημία. Επίσης εντός του πρώτου 10ημέρου του Αυγούστου αναμένεται να ενσωματωθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.