Για «μένος προς τους εργαζόμενους» που «δεν έχει προηγούμενο» κατηγορεί την κυβέρνηση η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Σε δήλωσή της αναφέρει ότι το υπουργείο Εργασίας «όχι μόνο δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που τέθηκαν σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω κορονοϊού, αλλά ετοιμάζεται να καταθέσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες για να καλύψουν τις ημέρες της υποχρεωτικής απουσίας τους από την εργασία!».

Η κ. Αχτσιόγλου τονίζει ότι η κυβέρνηση «όχι μόνο δεν προέβλεψε άδεια ειδικού σκοπού με αποδοχές, όχι μόνο δεν απαγόρευσε τον συμψηφισμό ημερών κανονικής άδειας με τις ημέρες απουσίας λόγω καραντίνας, αλλά έρχεται να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να δουλέψουν απλήρωτες υπερωρίες και να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος της απουσίας στην οποία υποχρεώθηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ». Σχολιάζει ότι «το μένος αυτής της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους δεν έχει προηγούμενο» και προειδοποιεί εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοια ρύθμιση».

Φθινόπωρο νέα μέτρα: Ψηφίζονται στη Βουλή την Τετάρτη για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων

Τα νέα μέτρα

Νέο πακέτο μέτρων για εργαζόμενους, ανέργους και επιχειρήσεις νομοθετεί η κυβέρνηση προκειμένου να μετριάσει τις δυσμενείς συνέπειες του νέου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στην οικονομία και την αγορά εργασίας, την ώρα που η ανεργία έχει ήδη αρχίσει να αυξάνεται σημαντικά,  εποχικές προσλήψεις έχουν καταρρεύσει με αιχμή την μικρή και απογοητευτική τουριστική σεζόν και η καταναλωτική δαπάνη έχει περιοριστεί σημαντικά.

Μπροστά σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταθέσει ακόμη και αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή νέο πακέτο μέτρων, επικυρώνοντας ταυτοχρόνως νομοθετικά και τα πρόσφατα μέτρα που ελήφθησαν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η νέα δέσμη μέτρων εκτιμάται πως αγγίζει περίπου 500.000 εργαζόμενους και ανέργους, καθώς αφορά μισθωτούς που μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα, γονείς παιδιών που θα νοσήσουν από κορονοϊό, εργαζόμενους που θα εντάσσονται στον μηχανισμό «Συν-Εργασία» ή σε αναστολή σύμβασης εργασίας κ.ά. Αναλυτικά, το νέο πακέτο περιλαμβάνει τα εξής 8 μέτρα:

  1. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αναπλήρωση του χρόνου απουσίας από την εργασία εργαζόμενου λόγω προληπτικής καραντίνας.
  2. Θεσμοθετείται νέα ειδική άδεια για εργαζόμενους γονείς βρεφών και παιδιών, προσχολικής και σχολικής ηλικίας, που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό Covid-19.
  3. Επεκτείνεται η χρονική διάρκεια ισχύος του Μηχανισμού Συν-Εργασία έως 31/12/2020 για όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που εντάσσονται σε αυτόν, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται.
  4. Επεκτείνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα των κλάδων του τουρισμού, των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, των χερσαίων μεταφορών επιβατών, του επισιτισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, καθώς και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν τεθεί ήδη σε αναστολή ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για τον μήνα Οκτώβριο.
  5. Μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα.
  6. Θεσμοθετείται νέα 2μηνη παράταση για επιδοματούχους ανεργίας το δικαίωμα των οποίων στην επιδότηση έληξε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  7. Θεσπίζεται οικονομική στήριξη καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού που θα έχουν εγγραφεί έως 30 Σεπτεμβρίου στην «Εργάνη».
  8. Παρατείνεται μέχρι τέλος 2020 το νέο έκτακτο πλαίσιο τηλεργασίας που προβλέπει δυνατότητα του εργοδότη να επιβάλλει μονομερώς εξ αποστάσεως απασχόληση χωρίς να απαιτείται συναίνεση του εργαζόμενου.

Πως θα αναπληρώνεται η περίοδος της καραντίνας

Ειδικότερα το νέο πλαίσιο προβλέπει κατ’ αρχάς την εφαρμογή τηλεργασίας. Εναλλακτικά και μόνο εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ’ αποστάσεως εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη. Με τη λήξη όμως της αναγκαστικής απουσίας από την εργασία, ο εργαζόμενος θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Η αναπλήρωση θα πρέπει να γίνει εντός 4 μηνών και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού.

Η επιπλέον αυτή εργασία δεν θα αμείβεται ως υπερεργασία ή υπερωρία, όμως θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος δεν δικαιούται κατά τον χρόνο αναπλήρωσης της απουσίας του από την εργασία καμία προσαύξηση ή αμοιβή για πρόσθετη εργασία.