Η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ ΓΣΕΕ) περιγράφει την κατάσταση  που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας εν μέσω της πανδημίας, με μαύρα χρώματα.

«Η κρίση έχει προκαλέσει έκρηξη αβεβαιότητας και ανασφάλειας και σοβαρή έλλειψη εμπιστοσύνης των εργαζομένων όσον αφορά την προστασία θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων τους και του βιοτικού τους επιπέδου, καθώς και όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας με τρόπο που να διασφαλίζεται ένα αξιοπρεπές επίπεδο ευημερίας» αναφέρει η έκθεση.

  • Το β’ τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά περίπου 10% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019.
  • Το ποσοστό των εργαζομένων που είχαν μισθό μέχρι 200 ευρώ, το ίδιο πάλι τρίμηνο, ήταν στο 1% το 2019. Το 2020 εκτινάχτηκε στο 12%, ενώ τουλάχιστον το 72,9% των απασχολουμένων είχε αποδοχές λιγότερες των 1.000 ευρώ.
  • Το 31% των απασχολουμένων το β’ τρίμηνο του 2020 έλαβαν αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού, την ίδια στιγμή που το 83% όσων αμείβονται με κατώτατο μισθό, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές ανάγκες.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έκθεσης και για την αγορά εργασίας, καθώς το 8ωρο ανήκει στο παρελθόν για τους περισσότερους εργαζόμενους, αφού ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, το 73% των απασχολουμένων, σε όλους τους κλάδους, εργαζόταν υπερωριακά. Σε ορισμένους δε κλάδους, όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 80%.

Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου, η έξοδος από το εργατικό δυναμικό κυμάνθηκε μεταξύ 100 χιλιάδων και 180 χιλιάδων, ατόμων σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των ατόμων αφορά εργαζομένους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και λαμβάνουν εισόδημα λιγότερο από το 50% του μισθού τους. Το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ επισημαίνει πως ο κίνδυνος φτωχοποίησης αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα υψηλός. Το κόστος απώλειας εργασίας είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ελλάδα, καθώς μετά από δύο χρόνια ανεργίας, ο άνεργος έχει απωλέσει το 47% του εισοδήματός του. Το αποτέλεσμα αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη.

Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή χρηματοοικονομική θέση με σημαντικές επιπτώσεις στις καταναλωτικές και χρηματοοικονομικές αποφάσεις τους. Η διαχείριση της πανδημικής κρίσης με παρεμβάσεις που μειώνουν την απασχόληση και τις αμοιβές αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω την ήδη εύθραυστη κατάσταση και το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.

Συμπεράσματα

  • Επιδεινώνεται η ζωής των εργαζομένων.
  • Η πανδημία αποτελεί ευκαιρία για το κεφάλαιο και την εργοδοσία να διαμορφώσει μια ακόμα χειρότερη αγορά εργασίας, μονιμοποιώντας και επεκτείνοντας τα «έκτακτα» μέτρα που πάρθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία προέρχονται από την Έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, της οποίας ο πρόεδρός της δήλωνε ότι η επιδημία: «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις