«Εμείς είμαστε η Τουρκία» σημείωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φωνάζοντας: «Κάποιοι Αμερικανοί λένε πως αν χρειαστεί θα επιβάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία. Δεν ξέρετε με ποιον χορεύετε! Όποιες είναι οι κυρώσεις σου, μην αργείς, να τις επιβάλλεις! Εμείς κάναμε το βήμα μας για τα F35 σας τα πληρώσαμε όμως δεν μας τα παραδώσατε. Μας είπατε επιστρέψτε τους S-400 στην Ρωσία. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος φυλάρχων! Είμαστε η Τουρκία!».

Ωστόσο, το γεγονός αυτό προβληματίζει τον οικονομικό τομέα στην Τουρκία μπροστά σε ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Σημειώνεται πως νέα αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία για το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 απηύθυνε την Παρασκευή η Ουάσινγκτον, μετά και τις αναφορές του τούρκου προέδρου ότι όντως έγιναν δοκιμές του στη Σινώπη. Οι δοκιμές του ρωσικού οπλικού συστήματος από την Τουρκία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τουρκική λίρα: Συνεχίζεται η κατρακύλα

Τονίζεται πως η τουρκική λίρα έσπασε το ψυχολογικό φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριο, καθώς διευρύνονται περαιτέρω οι απώλειες της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, το πρωί της Δευτέρας υποχώρησε κατά 0,5% και διαμορφώθηκε στα 8,0006 έναντι του δολαρίου στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, μετά από την πτωτική πορεία των τελευταίων εννέα εβδομάδων. Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για το μεγαλύτερο καθοδικό σερί από το 1999.

Το νόμισμα έχει πληγεί από τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια και την εξασθένιση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων, λόγω των διαφορών που έχει στην ανατολική Μεσόγειο και τον Καύκασο αλλά και τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει ήδη ξοδέψει συναλλαγματικά αποθέματα γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη οικονομία, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα. Οι ξένοι επενδυτές πούλησαν φέτος τουρκικές μετοχές και ομόλογα αξίας 13,3 δισ. δολαρίων, τα περισσότερα τουλάχιστον από το 2005. Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από 25% της αξίας της φέτος και είναι το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το ρεάλ της Βραζιλίας.