Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της και την αισιοδοξία της για τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορονοϊού, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Έχουμε λοιπόν μία ευρεία λίστα εμβολίων, πολλούς διαφορετικούς υποψηφίους και είμαι πεπεισμένη ότι ορισμένα από αυτά θα είναι αποτελεσματικά εμβόλια. Περνάμε δύσκολα τώρα, πρέπει να έχουμε υπομονή, πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες, αλλά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ» τόνισε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την ώρα που ξεκίνησαν να διαρρέουν οι τιμές του εμβολίου της Moderna για την ΕΕ.

Άμεση η πρόσβαση της Ελλάδας στον μηχανισμό SURE

Παράλληλα, ανέφερε ότι από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο ποσό του προγράμματος SURE το οποίο θα βοηθήσει επιχειρήσεις, αλλά και εργαζομένους που επλήγησαν από την πανδημία.

«Έχω καλά νέα για την Ελλάδα. Από αύριο η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE. Συνολικά θα έχει πρόσβαση σε 2,7 δισ. ευρώ. Είναι πολλά χρήματα για καλό σκοπό» σημείωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

«Στόχος είναι να πεις στις υγιείς οι εταιρείες να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό στην εταιρεία, να μην τους απολύσουν και θα επιχορηγήσουμε μέρος του μισθού εάν δεν έχουν αρκετή δουλειά» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Aναφορικά με την εκταμίευση των χρημάτων του ΝextGenerationEU η κ. Φον Ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης, αυτό που ονομάζουμε NEXTGENERATION EU, συνολικά σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι πραγματικά σημαντικό για την Ελλάδα αλλά επίσης για τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη».

Τι είναι το SURE

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Τετάρτη 1η Απριλίου πως προωθείται η λειτουργία ενός νέου εργαλείου/ταμείου για προσωρινή στήριξη των εργαζομένων. Το προσωρινό ταμείο θα φέρει την επωνυμία SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency, στήριξη για τον περιορισμό των κινδύνων ανεργίας στην έκτακτη κατάσταση).

«Αυτή είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε δράση», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της η πρόεδρος της Κομισιόν, εξηγώντας πως το νέο εργαλείο θα «σώσει εκατομμύρια δουλειές στη διάρκεια της κρίσης και θα μας βοηθήσει να επανεκκινήσουμε την ευρωπαϊκή οικονομία το συντομότερο δυνατό».

Το SURE, όπως προκύπτει από το ευρωπαϊκό έγγραφο, θα λειτουργήσει ως δεύτερη γραμμή άμυνας, στηρίζοντας μέτρα θωράκισης της αγοράς εργασίας, ώστε τα κράτη μέλη να είναι σε θέση να θωρακίσουν θέσεις εργασίας και εργαζομένους απέναντι στον κίνδυνο ανεργίας και απώλειας εισοδήματος.

Το SURE θα είναι ένας δανειακός μηχανισμός, με «δύναμη πυρός» έως 100 δισ. ευρώ που θα στηρίζεται σε ένα σύστημα εγγυήσεων από τα κράτη μέλη. Στόχος του θα είναι να καθοδηγεί τις προσπάθειες που θα γίνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Κομισιόν, το εν λόγω ταμείο θα είναι προσωρινό, σε ό,τι αφορά τη νομική του βάση και δεν θα λάβει μόνιμη υπόσταση σαν ευρωπαϊκό ταμείο καταπολέμησης της ανεργίας. Η νομική του βάση θα στηρίζεται στο άρθρο 122, το οποίο προβλέπει ευρωπαϊκή στήριξη σε περιπτώσεις κρίσης.

Το νέο ταμείο θα είναι διαθέσιμο αμέσως μόλις τα κράτη μέλη συνεισφέρουν συνολικές εγγυήσεις, τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις