Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, προκειμένου να υπάρξει αξιοποίηση των κονδυλίων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, από το 2021 η επικουρική ασφάλιση ανατίθεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (funds).

Το κόστος της σχετικής μετάβασης σχεδιάζεται να καλυφθεί από τα αποθεματικά της κοινωνικής ασφάλισης, από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τα κονδύλια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης.

EUROKINISSI

Τι αναφέρει η έκθεση

Στο κεφάλαιο με τις προτεινόμενες δράσεις σημειώνεται:

  • Μείωση του βάρους στη μισθωτή εργασία με συνδυαστικά μέτρα, όπως: α) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (για παράδειγμα, μέσω ενός σταθερού ποσού εισφορών Υγείας για όλους τους εργαζόμενους), β) απάλειψη της «εισφοράς αλληλεγγύης» και γ) μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.
  • Ενίσχυση της αναλογικότητας και διαφάνειας του δημόσιου διανεμητικού πρώτου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης και ταυτόχρονα ανάπτυξη ενός δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα για ιδιωτικές αποταμιεύσεις.
  • Μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν. Οριστικοποίηση αποτελεσματικού πλαισίου εποπτείας για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο πυλώνα, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.
  • Μεταξύ των προτεινόμενων παρεμβάσεων περιλαμβάνονταιη αύξηση της ανταποδοτικότητας του συστήματος κύριας ασφάλισης προκειμένου να δημιουργηθούν περαιτέρω αντικίνητρα για πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους, αλλά και μετατροπή του συστήματος που διέπει την επικουρική ασφάλιση στη χώρα μας σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό για όλους τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

EUROKINISSI

Πώς θα λειτουργήσει

Σύμφωνα με την έκθεση και τους σχεδιασμούς όπως τους έχει περιγράψει και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π. Τσακλόγλου, από την 1η.1.2021 το 6,5% για τους νέους εργαζόμενους, αντί να καταβάλλεται στην κύρια σύνταξη, θα καταβάλλεται στην επικουρική.

Το Δημόσιο θα παραμείνει ο βασικός πάροχος της νέας επικουρικής μέσω του ΕΤΕΑΕΠ. Οι νέοι εργαζόμενοι θα μπορούν απευθύνονται σε επαγγελματικά ταμεία, εταιρείες επενδυτικές που θα πρέπει να έχουν την έγκριση και την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Δικαίωμα ένταξης στο νέο «ιδιωτικό επικουρικό ασφαλιστικό» θα έχουν προαιρετικά και οι σημερινοί εργαζόμενοι.

Η κοινωνική ασφάλιση οδηγείται σε ακρωτηριασμό

Ο ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης, είχε πει, μεταξύ άλλων, σχετικά με τη  ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης:

«Η πρόταση για απόσπαση της επικουρικής ασφάλισης από τον δημόσιο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος και παραχώρησή της στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οδηγεί σε ακρωτηριασμό την κοινωνική ασφάλιση και σε δραματική συρρίκνωση τις συντάξεις.

Η συγκεκριμένη πρόταση, που προσκρούει στις προβλέψεις του συντάγματος, ενώ δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή πρακτική, θα στοιχίσει 55 δισ. ευρώ στο ισχύον κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα.

Μείωση 50%

Το σχέδιο στο ασφαλιστικό οδηγεί σε μείωση της εγγυημένης (από το κράτος) σύνταξης κάτω από το μισό. Από το 70%, που είναι σήμερα θα πάει στο 30%

Η ιδιωτικοποίηση και ουσιαστικά η σταδιακή κατάργηση του δεύτερου πυλώνα (ΕΤΕΑΕΠ) του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σημαίνει ότι τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία των συνταξιοδοτικών παροχών από το κράτος περιορίζονται στην εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη.

Τα διανεμητικά και εγγυημένα στοιχεία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με την πρόταση της Ν.Δ. θα πέσουν από το 70%-75% στο 25%-30%, ενώ επιπλέον το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα που προτείνει η Ν.Δ. σημαίνει επιπλέον δαπάνη 1% του ΑΕΠ.

Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόστηκε πειραματικά και βίαια στη Λατινική Αμερική. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ εφαρμόστηκε για όλο τον πληθυσμό, με εξαίρεση τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, που παρέμειναν στη βεβαιότητα του αναδιανεμητικού δημόσιου συστήματος».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις