To υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), ανακοίνωσε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, ότι καταβάλλει  με εμβόλιμη πληρωμή τα οφειλόμενα ποσά σε 101.551 περιπτώσεις σημερινών συνταξιούχων, για οφειλές που σχετίζονται με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Μαΐου 2019.

Πρόκειται για το δώρο Πάσχα που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2019, και η καταβολή γίνεται ενάμισι χρόνο μετά. Κατά την ημερομηνία αυτή, οι συντάξεις των συγκεκριμένων περιπτώσεων δεν είχαν απονεμηθεί, δηλαδή ήταν σε πολύχρονη εκκρεμότητα η απονομή τους και, συνεπώς, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί η έκτακτη ενίσχυσή τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, η σημερινή διοίκηση του e-ΕΦΚΑ προχώρησε στην οριστική απονομή του συνόλου των συντάξεων αυτών και έτσι πραγματοποίησε και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που δικαιούνταν. Η συνολική πληρωμή των 101.551 περιπτώσεων, που λαμβάνουν σήμερα την έκτακτη ενίσχυση, είναι 24.509.971 ευρώ.

Επίσης, οικονομική ενίσχυση θα λάβουν και 3.170 περιπτώσεις συνταξιούχων ανασφάλιστων και δικαιούχων του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης υπερηλίκων από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν, μέχρι την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με συνέπεια, μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκπληρώνει όλες τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και επιλύει προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών.

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Επιτέλους!

«Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 μήνες, για να καταλάβει το υπουργείο Εργασίας το λάθος του και να διορθώσει μια κατάφωρη αδικία, καταβάλλοντας τη 13η σύνταξη σε 113.017 δικαιούχους. Πρόκειται για μια δικαίωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) που ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα! 18 μήνες μετά, έρχεται το Υπουργείο Εργασίας, έστω και καθυστερημένα, να αποδώσει τα οφειλόμενα στους συνταξιούχους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Όπως αναφέρει αναλυτικά: «Βέβαια, ο κ. Γιάννης Βρούτσης και το επιτελείο του, ούτε να… ξεστομίσουν δεν μπορούν τη φράση «13η σύνταξη». Αρκούνται μόνο, μέσα από… επιλεγμένες διαρροές στον Τύπο, να κάνουν λόγο για «βοήθημα». Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή που τους διαψεύδει», σημειώνει.

EUROKINISSI

Για του λόγου το αληθές, το ΕΝΔΙΣΥ παραθέτει τα εξής στοιχεία:

  • Με το νόμο 4611/19 και ειδικότερα στο άρθρο 120, παρ. 1, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε εκ νέου τη 13η σύνταξη. Μάλιστα, το άρθρο αυτό υπερψήφισε (!!!) και η ΝΔ, που τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση! Άρα, οι σημερινοί κυβερνώντες ας μην κρύβονται «πίσω από το δάχτυλό τους», κάνοντας λόγο για «βοήθημα». Οι συνταξιούχοι έχουν και μνήμη και κρίση…
  • Στο συγκεκριμένο νόμο, έστω και τμηματικά, με βάση τη μηνιαία σύνταξη, δόθηκε στους συνταξιούχους ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ (το οποίο θα δινόταν κάθε Μάιο). Μάλιστα, για όσους λάμβαναν σύνταξη έως 500 ευρώ, δόθηκε το ακριβές ποσό μιας ολόκληρης σύνταξης. Άρα, εκείνο το μέτρο απευθύνθηκε περισσότερο στους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρέπει να τονιστεί ότι στον τότε νόμο υπήρχε ο όρος ότι η 13η σύνταξη, με αυτή τη μορφή με βελτιώσεις, επρόκειτο να χορηγείται κάθε έτος. Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ, κατήργησε τη συγκεκριμένη διάταξη και στέρησε από τους συνταξιούχους αυτό το 1 δισ. ευρώ, ως πρόσθετη παροχή (στην ουσία για δεύτερη φορά κατήργησε την 13η σύνταξη)!

Υπενθυμίζουμε ότι προ μηνός η κυβέρνηση της ΝΔ, χορήγησε αναδρομικά ως όφειλε, «ξεχνώντας» περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ…(οι μόνοι που δεν πήραν ούτε 1 ευρώ).

Το Δίκτυο φρόντισε να αναδείξει το ζήτημα με τη μη καταβολή 13ης σύνταξης σε 113.0117 δικαιούχους. Σχετικές επιστολές, εστάλησαν προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και στις 19 Μαΐου 2020, αντίστοιχα, καθώς και η τελευταία επιστολή μας στις 12 Νοεμβρίου 2020. Επιστολές που αναφέρονται στο ν.4611/19 και ειδικότερα στο άρθρο 120, παρ. 1, που σχετίζεται με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.

Την Τετάρτη, 29 Ιουλίου το προεδρείο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), συναντήθηκε με το διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη και τον υποδιοικητή κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο. Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο επιστολές που είχε στείλει το Δίκτυο προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, ζητώντας να τακτοποιηθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Τονίστηκε και τότε ότι δικαιούχοι της 13ης σύνταξης είναι όσοι συνταξιούχοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 01/05/19, ακόμα και αν δεν είχαν λάβει οριστικές ή προσωρινές αποφάσεις συνταξιοδότησης, αλλά είχαν όμως προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο κ. Χάλαρης δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τις επιστολές τις οποίες είχαμε στείλει, παραδέχτηκε ότι έχουμε δίκιο, αλλά τόνισε ότι, λόγω έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν οι τελικοί δικαιούχοι! Όμως έχει γίνει πια, η σχετική επεξεργασία. Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ είχε δηλώσει τότε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και τότε θα δοθούν και τα χρήματα στους δικαιούχους! Πρέπει να επισημανθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα, είχαν γίνει και επερωτήσεις στη Βουλή, αφού προηγήθηκε ενημέρωση με επιστολές από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Τελικά, όπως φαίνεται, στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, είναι να τακτοποιηθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα με τις καταβολές του Δεκεμβρίου. Το ΕΝΔΙΣΥ, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνει την πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δηλώνει πως «κάλλιο αργά παρά ποτέ!» Πάντα, βέβαια, το ΕΝΔΙΣΥ περιμένει και τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, καθώς με επιλεγμένες διαρροές προς τον Τύπο, δεν επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των συνταξιούχων…

Επαναλαμβάνουμε προς πάσα κατεύθυνση: Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει ως μόνιμο ενδιαφέρον του, να επισημαίνει λάθη και παραλείψεις της κεντρικής πολιτικής διοίκησης, σε βάρος των 2,5 εκατ. συνταξιούχων και να απαιτεί τη διόρθωσή τους. (Αγωνιζόμαστε να επανέλθουν οι συντάξεις πριν από τις μνηνονιακές περικοπές). Με την ίδια ζέση, θα συνεχίσει να αναδεικνύει ανάλογα προβλήματα, με στόχο το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να τα αντιληφθεί και να τα διορθώσει. Τουλάχιστον, ας καταλαβαίνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα λάθη της, έστω και με καθυστέρηση… Ακόμα και αν θέλει να “παίζει με τις λέξεις” αποκαλώντας «βοήθημα», την “13η σύνταξη”! Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν την πραγματικότητα από “πρώτο χέρι”!».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις