Μιλώντας στο OPEN ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα συμπληρωματικά μέτρα για τη στήριξη της αγοράς η οποία θα δεχτεί μεγάλη απώλεια στον εορταστικό της τζίρο.

Όπως είπε, ο κ. Σκυλακάκης έχει ήδη προαναγγείλει ότι συζητείται το ποσοστό που θα χαριστεί στους επιχειρηματίες και για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ πρόσθεσε ότι εξετάζεται και η διεύρυνση του ποσοστού που θα χαριστεί στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, επανέλαβε και σήμερα πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το click away δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κανονική λιανική πώληση. «Δεν υποκρινόμαστε κάτι τέτοιο, και γι’ αυτό το λόγο οι επιχειρήσεις με παράδοση εκτός θα εξακολουθούν να νοούνται κλειστές και θα λαμβάνουν τα προστατευτικά μέτρα της κυβερνήσεως σα να είναι κλειστές» είπε χθες ο υπουργός μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Αναγνωρίζοντας ότι θα χαθεί σημαντικός τζίρος κατά τις εορτές, αφού στην ουσία το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό, τόνισε πως ο εμπορικός κόσμος που θα υποστεί μεγάλη ζημιά μπορεί να λάβει τη μερίδα του λέοντος μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολής. «Θα γίνει στο αμέσως προσεχές διάστημα και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, που θα λάβει υπόψη της το μεγάλο μειωμένο τζίρο των εορτών» διαβεβαίωσε ενώ όπως είπε θα εξεταστούν και συμπληρωματικά μέτρα.

Παράλληλα σημείωσε ότι με το νέο ΕΣΠΑ και τους πόρους από το Ταμείο Ανάπτυξης ήδη εξετάζεται πρόγραμμα πληρωμής των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων.

Ο χάρτης των δικαιούχων για τον 4ο κύκλο

Αττική, Θεσσαλονίκη , Κυκλάδες, Ηράκλειο και Δωδεκάνησα μοιράστηκαν το μεγαλύτερο ποσό από τα 1,8 δισ. ευρώ που έχουν καταβληθεί έως σήμερα μέσω του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων και οι υπηρεσίες εστίασης απαρτίζουν την πεντάδα των κλάδων στις οποίες δόθηκαν συνολικά 250 εκατ. ευρώ ενώ περισσότερες από 300.000 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες έλαβαν έως 3.000 ευρώ. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η πληρωμή και στους υπόλοιπους δικαιούχους με το συνολικό ποσό να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τους 418.847 δικαιούχους που έλαβαν οικονομική ενίσχυση μέσω του 4ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:

• 3.578 επιχειρήσεις στον κλάδο παροχής υπηρεσιών ξενοδοχείου – ύπνου έλαβαν συνολικά 77,24 εκατ. ευρώ
• 5.429 επαγγελματίες στον κλάδο παροχής γευμάτων πλήρους εξυπηρέτησης έλαβαν 43,5 εκατ. ευρώ
• 7.687 καφετέριες ενισχύθηκαν με 39,5 εκατ. ευρώ
• 5.173 ταβέρνες με 34,9 εκατ. ευρώ
• 4.807 καφέ-μπαρ με 27,5 εκατ. ευρώ
• 5.356 ψητοπωλεία με 26,5 εκατ. ευρώ

Με εξαίρεση του νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης όπου δόθηκαν περίπου 800 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι σε Κυκλάδες και Ηράκλειο μοιράστηκαν πάνω από 168 εκατ. ευρώ . Ειδικότερα :

• Αττική : 633,9 εκατ. ευρώ
• Θεσσαλονίκη : 143,5 εκατ. ευρώ
• Κυκλάδες : 97,12 εκατ. ευρώ
• Ηράκλειο : 71,01 εκατ. ευρώ
• Δωδεκάνησα : 67,33 εκατ. ευρώ

Ως προς το μέσο όρο των ποσών που μοιράστηκαν οι δικαιούχοι, τα υψηλότερα καταβλήθηκαν σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες των Κυκλάδων, με μέσο ποσό ενίσχυσης 8.715 ευρώ ανά δικαιούχο. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις της Ζακύνθου όπου το μέσο ποσό ανέρχεται σε 6.678 ευρώ ανά δικαιούχο και της Δωδεκανήσου με μέσο όρο ενίσχυσης τα 5.892 ευρώ ανά δικαιούχο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις