Διευκρινήσεις για θέματα που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς από Δευτέρα έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, με τη σύγχυση που επικράτησε σχετικά με τον δίωρο χρονικό περιορισμό που ανακοινώθηκε.


«Χωρίς χρονικό περιορισμό θα γίνονται οι επισκέψεις σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όπου οι πελάτες πηγαίνουν με ραντεβού. Στα εν λόγω καταστήματα ο πελάτης θα μπορεί να μείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η παροχή υπηρεσιών για την οποία έχει μεταβεί σε αυτά, πάντοτε με την αποστολή του σχετικού sms. Ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών αφορά τις επισκέψεις σε καταστήματα για αγορές», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η διευκόλυνση των ανθρώπων της αγοράς και των καταναλωτών καθώς πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

Σε ότι αφορά τα ταξί, είπε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον μέγιστο αριθμό των επιβατών, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα ΜΜΜ, όπου προβλέπεται μειωμένος αριθμός επιβατών, αρκεί όλοι να φορούν μάσκα και να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες.

Για την αύξηση του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση από τα 300 στα 500 ευρώ, ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε: «Η Πολιτεία δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα, αλλά να τηρούνται τα μέτρα και οι κανόνες, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να λειτουργήσει η αγορά και η οικονομία. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η αύξηση του προστίμου θα ανασταλεί για λίγες ημέρες».

Αναμένονται οι αποφάσεις για το άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ενώ σχετικά με την πολύπαθη εστίαση, ο αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι «οι κυβερνητικές αποφάσεις εξαρτώνται από τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής. Στο τέλος της πανδημίας θα γίνει ο τελικός απολογισμός και θα προκύψουν οι κλάδοι που πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω με μέτρα ενίσχυσης».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις συνέπειες της μη τήρησης των μέτρων στα καταστήματα: «Εφόσον δεν τηρηθούν τα μέτρα σε κάποια περιοχή και παρατηρηθεί συνωστισμός και άλλα προβλήματα, θα υπάρξει πισωγύρισμα στο πλαίσιο που θα ισχύει για τις αγορές. Θα χαρακτηριστεί ως κόκκινη εμπορικά η εν λόγω περιοχή και θα ισχύει σε αυτήν πλέον υποχρεωτικά η μέθοδος του click away, που θα ισχύει από την Δευτέρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, που βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown».

Τέλος, απάντησε για το τι θα γίνει με το ψάρεμα και το κυνήγι: «Όπως και την προηγούμενη φορά, το κυνήγι και το ψάρεμα είχαν επιτραπεί σε δεύτερο χρόνο, κάτι ανάλογο αναμένεται κι αυτήν την φορά από τους ειδικούς».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις