Η νέα αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η Κάμαλα Χάρις, όρκισε χθες τρεις Δημοκρατικούς γερουσιαστές, η ενσωμάτωση των οποίων στο σώμα μεταβάλλει την ισορροπία ισχύος στην αμερικανική άνω Βουλή.

Η κυρία Χάρις όρκισε τους Τζον Όσοφ και Ράφαελ Γουόρνοκ, αντίστοιχα τον πρώτο εβραίο και τον πρώτο αφροαμερικανό που εξελέγησαν ποτέ στην Τζόρτζια (νότια) και θα εκπροσωπήσουν την πολιτεία στη Γερουσία.

Οι κ.κ. Όσοφ και Γουόρνοκ κέρδισαν τους αντιπάλους τους των Ρεπουμπλικάνων με οριακές διαφορές στις επαναληπτικές εκλογές — ιδιαιτερότητα της εκλογικής νομοθεσίας της συγκεκριμένης πολιτείας, σε περιπτώσεις που κανένας υποψήφιος για τη Γερουσία δεν συγκεντρώσει πάνω από το 50% στις γενικές εκλογές — οι οποίες διεξήχθησαν την 5η Ιανουαρίου.

Η Τζόρτζια, κοινωνικά συντηρητική πολιτεία, θεωρείτο ρεπουμπλικανικό οχυρό.

Η κυρία Χάρις όρκισε εξάλλου τον γερουσιαστή που επελέγη για να πληρώσει τη δική της έδρα, που έμεινε κενή αφού ορκίστηκε αντιπρόεδρος. Ο Άλεξ Παντίγια, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών στην πολιτειακή κυβέρνηση της Καλιφόρνιας, παραδόξως θα γίνει ο πρώτος γερουσιαστής με λατινοαμερικάνικη καταγωγή που θα εκπροσωπήσει τη συγκεκριμένη πολιτεία στο σώμα.

Πλέον οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία, για πρώτη φορά από το 2014, αν και με το ελάχιστο δυνατό περιθώριο. Καθώς η ισχύς είναι απόλυτα μοιρασμένη (50 έδρες κατέχουν γερουσιαστές και γερουσιάστριες του Δημοκρατικού κόμματος, ισάριθμες του Ρεπουμπλικανικού), η Κάμαλα Χάρις, που διατηρεί ως εκ του αξιώματός της δικαίωμα ψήφου, αποκτά πολύ καίριο ρόλο. Υπενθυμίζεται ότιτελευταία φορά που έγινε χρήση της ψήφου του αντιπροέδρου ήταν το 2001 όταν ο Ντίκ Τσέινι ψήφισε για να σπάει η ισοψηφία στη Γερουσία.

Τί σημαίνει ο έλεγχος της Γερουσίας για τον Τζο Μπάιντεν:

Στον τομέα της Οικονομίας: Το πακέτο των μέτρων των μέτρων για την ανάκαμψη θα διαμορφωθούν από το ποιος ελέγχει το σώμα του Κογκρέσου. Μια νίκη των Δημοκρατικών μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μεγαλύτερα πακέτα ενίσχυσης, που χρειάζεται η οικονομία.  Στον αντίποδα, ενδέχεται να οδηγήσει και σε αύξηση των φόρων των επιχειρήσεων.

Στη σύνθεση της κυβέρνησης: Η δυνατότητα που έχει ο Τζο Μπάιντεν να σχηματίσει την κυβέρνησή του και να διορίσει ανθρώπους της επιλογής του εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τη Γερουσία, που θα πρέπει να εγκρίνει τις υποψηφιότητες αυτές.

Στη διακυβέρνηση της χώρας: Η Δημοκρατική πλειοψηφία στη Γερουσία εξασφαλίζει επίσης λιγότερο επιθετική επίβλεψη από τα δυο σώματα του Κογκρέσου, πιθανώς μικρότερα περιθώρια αντιδράσεων από τους Ρεπουμπλικανούς,  με λιγότερα μπλόκα σε νομοθετήματα και ενδεχομένως και με λιγότερο «παζάρι» είτε σε επίπεδο ηγεσιών, είτε σε επίπεδο γερουσιαστών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις