Την ώρα που η χώρα παλεύει να αντεπεξέλθει στα δυσμενή οικονομικά δεδομένα που πυροδοτεί η πανδημία του κορωνοϊού, έχοντας ήδη υποστεί το βάρος μια πολυετούς οικονομικής κρίσης, τίθεται πλέον επιτακτικά η ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικής της ικανότητας.

Ζητούμενο πλέον είναι το σχέδιο ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας να υπερβεί τον παραδοσιακό δρόμο της παραγωγής δημόσιων έργων και του πρωτογενούς τομέα, και να δώσει προτεραιότητα στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη της βιομηχανίας και των παραγωγικών της δραστηριοτήτων, στηρίζοντας το ΑΕΠ, την απασχόληση κι ένα βιώσιμο μοντέλο σταθερής ανάπτυξης.

Επιταχυντής της ανάπτυξης η βιομηχανία

Είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι ενώ οι περισσότεροι οικονομικοί κλάδοι πλήττονται σημαντικά από την πανδημία του Covid 19, η βιομηχανία κατάφερε μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης αστάθειας και αβεβαιότητας να κρατήσει τις δυνάμεις της, να αναπτυχθεί και να αποτελεί βασικό έρεισμα εξόδου από την ύφεση.

Η πράσινη ανάπτυξη περνάει και μέσα από τις ορυκτές πρώτες ύλες

Μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής βιομηχανίας αναδεικνύεται ο ορυκτός πλούτος της χώρας που είναι πολύ χρήσιμος για την παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων, τη δημιουργία φαρμάκων, την προστασία του περιβάλλοντος και πολλών άλλων αγαθών και υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δύσκολη αυτή συγκυρία, ο μεταλλευτικός κλάδος έδειξε ανθεκτικότητα και αξιοπιστία. Επιπλέον, προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα με υπευθυνότητα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους εργαζομένους, ενώ υποστήριξε το σύστημα υγείας και συνέβαλλε στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΙΟΒΕ για τη συμβολή της εξορυκτικής βιομηχανίας στην ελληνική οικονομία, η συμμετοχή του μεταλλευτικού κλάδου στο ΑΕΠ αγγίζει τα επίπεδα του 3%.

Εξίσου σημαντικό φαίνεται πως είναι και το γεγονός, ότι το 5,5% της προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί η εγχώρια βιομηχανία ανήκει στον μεταλλευτικό κλάδο. Παράλληλα, δημιουργούνται 80-100.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε μία χρονική συγκυρία, που η ανάγκη για την δημιουργία ακόμα περισσότερων βιώσιμων θέσεων εργασίας είναι ζωτική.

Πίσω από τους αριθμούς οι άνθρωποι

Επειδή όμως πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι, η ουσία είναι ότι οι μεταλλευτικές επενδύσεις ωφελούν καθοριστικά τις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα ποικιλοτρόπως μέσω της αύξησης καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας, των τελών προς την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος, της τόνωσης των τοπικών αγορών, καθώς και των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, που σε πολλές περιπτώσεις είναι πραγματικά πολύτιμες.

Η επενδυτική δυναμική της ΒΑ Χαλκιδικής

Στη Βόρεια Ελλάδα, η ΒΑ Χαλκιδική θεωρείται μία από τις δυναμικότερες αποθεματικά και πλουσιότερες μεταλλευτικά περιοχές της Ευρώπης, καθώς διαθέτει σε εκμεταλλεύσιμες περιεκτικότητες, βασικά και πολύτιμα μέταλλα όπως χαλκό, χρυσό, μόλυβδο, ψευδάργυρο και άργυρο.

Η Ελληνικός Χρυσός, ελληνική θυγατρική της Eldorado Gold, έχει μέχρι σήμερα επενδύσει πάνω από $1 δισ, για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με ιδιαίτερα θετική συνεισφορά στην οικονομική αλυσίδα και την απασχόληση της περιοχής.

Ειδικότερα, η επενδυτική αφοσίωση της εταιρείας στην περιοχή έχει συνεισφέρει έως σήμερα €375 εκατ. έσοδα στο ελληνικό κράτος, €348 εκατ. σε μισθούς και επιδόματα, με αξιοσημείωτο το γεγονός ότι σήμερα απασχολεί 1.650 εργαζόμενους, εκ των οποίων 9 στους 10 προέρχονται από τον Δήμο Αριστοτέλη, επιτυγχάνοντας ουσιαστική μείωση της ανεργίας στην περιοχή.

Παράλληλα, έχει επενδύσει περισσότερα από €23 εκατ. σε έργα υποδομής και δράσεις για την παιδεία, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την υγεία, την κοινωνική προστασία και ευημερία στην ΒΑ Χαλκιδική.

Το νέο επενδυτικό σχέδιο

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα παραπάνω μεγέθη έχουν τη δυναμική να διευρυνθούν σημαντικά με την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, που βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε πολυετείς καθυστερήσεις που κράτησαν σε στάση αναμονής την επένδυση.

Η επανεκκίνηση της μεγάλη επένδυσης της Eldorado Gold περιλαμβάνει πρόσθετες επενδύσεις περίπου 2 δισ. δολαρίων για την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών και τη μετάβασή του σε φάση παραγωγής, καθώς και την αναβάθμιση των ενεργών μεταλλείων Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών-Στρατωνίου, με αύξηση της διάρκειας ζωής όλων των μεταλλείων για διάστημα της τάξεως τουλάχιστον 25 ετών.

Η πλήρης ανάπτυξη της επένδυσης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή για τη ΒΑ Χαλκιδική, όπου η υπεύθυνη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής και τοπικής οικονομίας και στη μακροχρόνια ευημερία των τοπικών κοινοτήτων και των κατοίκων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΕΔΩ: https://www.hellas-gold.com/metalleia-kassandras/kentriki/

Σκοπός η ευημερία για όλους

Η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει την αρχή της υπεύθυνης μεταλλευτικής δραστηριότητας (Responsible Mining) ως μέρος μίας ευρύτερης φιλοσοφίας που διέπει την προσήλωσή της στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που αποτελεί μονόδρομο για οποιαδήποτε σύγχρονη βιομηχανική δραστηριότητα.

Πρεσβεύει την ανάπτυξη της κοινωνικής και οικονομικής ευημερίας για τις τοπικές κοινωνίες, την ενίσχυση της περιβαλλοντικής μέριμνας και τη διαρκή βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης με όρους αξιοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Βιώσιμη ανάπτυξη για την Ελλάδα

Η νέα επενδυτική συμφωνία της Ελληνικός Χρυσός βασίζεται σε αμοιβαίως επωφελές ολιστικό πλαίσιο βιώσιμης διαχείρισης, ένα πρωτοποριακό σύστημα προτύπων που ελάχιστες μεταλλευτικές εταιρείες εφαρμόζουν σήμερα, το οποίο θα καλύπτει οριζόντια ολόκληρο το φάσμα των λειτουργιών της εταιρείας: περιβάλλον, κοινωνικούς εταίρους, παραγωγή, ανθρώπινο δυναμικό, επικοινωνία, προμήθειες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις