Ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή επανέλαβε την απόφαση να προχωρήσει στην επέκταση του μηχανισμού των κρατικών εγγυήσεων του «Ηρακλή 2» μέσω του οποίου οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν νέα κόκκινα δάνεια 33 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον αυτών που τιτλοποιούν στο πλαίσιο του «Ηρακλή 1».

Διαφορετική εκτίμηση έχει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση την πρόταση για τη δημιουργία μιας Asset Management Company (AMC) που είναι και ο ορθός όρος για τις λεγόμενες bad banks.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι τόσο τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ των κόκκινων δανείων που θα μείνουν στους ισολογισμούς των τραπεζών μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Ηρακλή όσο και τα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημίας που υπολογίζονται έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να μοιραστούν σε δύο σχήματα.

Την ίδια ώρα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών κρατώντας ουδετερότητα, επαινεί μεν τη λύση του Ηρακλή σημειώνοντας παράλληλα ότι το ποσοστό των κόκκινων δανείων μπορεί να μειωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό εντός των επόμενων δύο ετών με τη χρήση όσο δυνατόν περισσότερων εργαλείων διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Τύπος του Σαββατοκύριακου επισημαίνει εμφατικά αυτή την διαφωνία ενώ ο υπουργός οικονομικών κ. Σταϊκούρας ερωτήθηκε σχετικά στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στο ΣΚΑΪ και δεν διέψευσε το διαφορετικό τρόπο προσέγγισης με την ΤτΕ και τον κ. Στουρνάρα.

Κάποιοι το πάνε και πιο μακριά βλέποντας πιθανές φιλοδοξίες του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μετά και τις αλλαγές στην γειτονική Ιταλία όπου ο συνάδελφός «που καθόταν δίπλα μου για 6 χρόνια στην ΕΚΤ» όπως δήλωσε εμφατικά ο κ. Στουρνάρας την περασμένη εβδομάδα προΐσταται πλέον της Ιταλικής Κυβέρνησης ως πρωθυπουργός που θα «μοιράσει» τα 204 δισεκατομμύρια του «ιταλικού» Ταμείου Ανάκαμψης. Η συγκεκριμένη εκτίμηση πάντως κρίνεται ως υπερβολική καθώς η κυβέρνηση και ειδικά το Μέγαρο Μαξίμου στήριξε στα δύσκολα και επέλεξε ξανά τον κ. Στουρνάρα ενώ και ο ίδιος δεν φέρεται να επιθυμεί «να μπει σε περιπέτειες» παρά τα σενάρια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις