Σε ενάμιση μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.

Ως προς τις αποδείξεις, στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να συμπληρωθούν οι κωδικοί που αφορούν τις δαπάνες που έχουν γίνει με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Για τις αποδείξεις, για το 2020 που ήταν η χρονιά που για παρά πολλούς μήνες δεν μπορούσαμε καν να καταναλώσουμε, θα εξαιρεθούν σύμφωνα με τις πληροφορίες οι πληττώμενοι από την υποχρέωση να συμπληρώσουν αυτό το «κουτάκι» στη φορολογική δήλωση για τις αποδείξεις. Αν γίνει αυτό, θα υπάρξει ουσιαστικά κατάργηση του πέναλτι φόρου 22%.

Υπάρχει όμως και ένα σενάριο που λέει να μειωθεί το όριο, γιατί είναι σήμερα 30% του εισοδήματος, να μειωθεί στο 20% ή στο 10%.

Τα τεκμήρια

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το MEA, περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά πιάνονται στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι μπορεί να έρθει η εφορία να βάλει φόρο ενώ ο φορολογούμενος στην ουσία δεν έχει κάνει κάτι παράνομο.

Στην περίπτωση αυτή, λέει το υπουργείο Οικονομικών, ότι θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι είναι πληττώμενοι και παίρνουν επίδομα 534 ευρώ από την αναστολή σύμβασης, να μπορέσουν αυτά τα χρήματα να τα χρησιμοποιήσουν για τα τεκμήρια. Αλλά υπάρχει και το σχέδιο -μένει να δούμε αν θα εφαρμοστεί – για ένα οριζόντιο κούρεμα 10- 15 – 20%.

Αυτή η δυνατότητα υπάρχει, αλλά έχουμε όμως και ένα πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με τα έσοδα του κράτους, που είναι από το τέλος επιτηδεύματος. Δηλαδή κάθε χρόνο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις πληρώνουν μεγάλα ποσά. Σε αυτή την περίπτωση λένε στο υπουργείο ότι εξετάζουν για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τους αγρότες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις